Laboral

El govern espanyol proposa un nou sistema d'ERTO que faciliti les reduccions de jornada per evitar acomiadaments

La prestació no consumiria l'atur, tal com passa amb els actuals expedients temporals

ARA
2 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ahir durant la roda de premsa de la comissió d’experts sobre l’SMI.

El govern espanyol proposa crear un nou sistema d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) permanents post-covid anomenat Mecanisme de Sostenibilitat de l'Ocupació amb tràmits més simplificats, segons han informat diversos mitjans i han confirmat a l'ACN fonts coneixedores de la negociació. Aquest mecanisme es podrà activar en cas d'imprevistos que impedeixin l'activitat de l'empresa i busca facilitar les reduccions de jornada i evitar els acomiadaments.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Ministeri de Treball i Economia Social ha fet arribar una proposta als sindicats que inclou la creació d'un fons ad hoc que doti d'ajudes als treballadors i a les empreses i que no dependria de la Seguretat Social. La idea del ministeri que dirigeix Yolanda Díaz és que la base dels canvis legislatius dels ERTO covid es traslladi al nou mecanisme, molt més senzill que els expedients actuals. L'eina permetrà reduir la jornada dels treballadors quan s'aturi o es limiti l'activitat per raons de caràcter imprevisible i alienes a la voluntat de l'empresa de manera "preferent" als acomiadaments.

Segons la proposta governamental, la prestació que cobrarien els treballadors que reduïssin la jornada no consumiria l'atur futur, tal com passava ara amb els ERTO. En aquests moments, quan s'entra en un ERTO es cobra la part proporcional que es deixa de treballar de l'atur. Aquest fons creat per dotar el mecanisme, també contempla mesures extraordinàries, com ara bonificacions o beneficis en matèries de prestacions per desocupació a les empreses que s'acullin al nou model d'ERTO. Entre altres recursos, es podria finançar amb aportacions de cotitzacions dels treballadors.

Es mantenen els antics ERTO

El nou model no implica la desaparició de l'anterior i els ERTO previs a la pandèmia es mantindrien a la legislació i les empreses podrien continuar acudint-hi. Segons la proposta del govern espanyol, fer ús del mecanisme, exigirà a l'empresa un compromís de manteniment de l'ocupació, així com de no realitzar noves contractacions o externalitzacions i hores extres, tal com ja s'ha inclòs en els ERTO-covid.

La mesura s'haurà de negociar amb els representants dels treballadors i comunicar-la a l'autoritat laboral, que serà qui autoritzi o no el mecanisme en cas que no hi hagi acord amb els sindicats. Aquesta negociació s'emmarca dins de les converses per modernitzar el mercat de treball i derogar la reforma laboral que l'equip de Yolanda Díaz, els sindicats i la patronal han de concloure aquest any.

stats