AUTOMOCIÓ
Economia 26/04/2019

El Govern donarà 5.500 euros per a la compra de cotxes elèctrics

Els ajuts per als ciclomotors seran de 600 euros i per a les motos arribaran als 700

Antoni Fuentes
3 min
La Generalitat pretén impulsar la venda de vehicles elèctrics amb la subvenció directa als compradors.

BarcelonaLa Generalitat començarà a donar subvencions directes d’entre 600 i 15.000 euros per als compradors de vehicles elèctrics. Segons ha pogut saber l’ARA, els ajuts variaran en funció del vehicle que s’adquireixi. Per a un ciclomotor serà de 600 euros, i per a una moto, de 700; mentre que per a híbrids endollables l’ajut oscil·larà entre els 1.300 i els 2.600 euros depenent de l’autonomia elèctrica que tinguin. Pel que fa als cotxes propulsats al 100% amb bateries elèctriques o d’hidrogen, la subvenció serà de 5.500 euros, una quantitat a la qual s’han de sumar els 1.000 euros de descompte obligatori que ha d’aplicar el concessionari. Per a la resta dels vehicles les subvencions van des dels 6.000 euros per a furgonetes elèctriques fins als 15.000 en el cas dels busos sense emissions.

En total els catalans disposaran d’un pressupost de 3,2 milions d’euros en concepte d’ajuts directes a la compra de vehicles elèctrics i híbrids endollables, segons la convocatòria que està a punt d’aprovar el Govern. La Generalitat ha optat per destinar a subvencions als compradors una quantitat pròxima al màxim que preveu el pla Moves aprovat per l’executiu central i que estava pendent de la posada en marxa a Catalunya i en altres comunitats autònomes.

Els 3,2 milions d’euros planificats pel Govern suposen el 44% de tot el pressupost transferit pel govern central a Catalunya, que arriba a 7,3 milions d’euros. El departament d’Empresa tenia l’opció de destinar a la subvenció de la compra de vehicles elèctrics entre el 20% i el 50% dels fons totals, segons el reial decret aprovat pel consell de ministres al febrer.

El principal focus dels ajuts es posarà en els cotxes i furgonetes elèctrics, amb uns fons d’1,6 milions davant els més de 320.000 euros que es donaran a compradors de turismes híbrids endollables. La resta és per a motos, autobusos i camions. L’altra gran partida del pla Moves català que prepara la Generalitat és de 3,1 milions i anirà destinada a subvencionar la instal·lació de punts de recàrrega. Aquesta xifra suposa el 42% del pressupost total assignat a Catalunya, que es troba a mig camí entre el mínim del 20% i el màxim del 60% que preveu la normativa estatal.

Ajuts per als sistemes de bicis

La resta de diners permetran bonificar la instal·lació de sistemes de bicicletes elèctriques compartides com el Bicing de Barcelona, amb 360.000 euros, i mig milió per impulsar els plans de transport sostenible als centres de treball. El pressupost destinat a xarxes de bicicletes elèctriques és el mínim legal, i el que va per a la mobilitat laboral suposa el 7%, a la part alta de la franja prevista del 0% al 10%.

Els ajuts a la compra de cotxes, motos, furgonetes, autobusos i camions elèctrics es podran demanar a partir del moment de la publicació de la convocatòria catalana al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Per tant, el pla Moves no tindrà efectes retroactius amb sol·licituds de subvenció de cotxes adquirits mesos abans, segons indiquen fonts del departament d’Empresa. El calendari amb el qual treballa el Govern és posar en marxa els ajuts a partir de la setmana del 6de maig.

La concessió dels ajuts la portarà l’Institut Català d’Energia (Icaen), amb el suport d’una empresa subcontractada que farà la gestió administrativa dels expedients enviats pels concessionaris i la resta de sol·licitants de subvencions. L’Icaen ja ha fet sessions informatives amb representants dels concessionaris per explicar les condicions del pla, que té uns requeriments més estrictes que en anteriors programes d’ajuts. Entre les exigències hi ha la retirada d’un cotxe de més de 10 anys d’antiguitat o de les furgonetes de més de set anys.

Cent punts de càrrega ràpida

Al marge del programa Moves, Empresa té previst posar en marxa a principis d’estiu una nova edició del pla propi Pirvec amb una dotació de 854.000 euros destinats a subvencionar la instal·lació de punts de càrrega ràpida quan s’hagin esgotat els ajuts estatals. Actualment, Catalunya compta amb fins a 88 punts de càrrega ràpida en servei o en fase de desplegament, i l’objectiu és arribar a 100 punts amb el nou pla.

QUÈ VALEN ELS VEHICLES ELÈCTRICS?

El preu d’un cotxe elèctric econòmic, com el Renault Zoe, és de 22.554 euros, mentre que el d’una gamma una mica més alta, un Nissan Leaf, costa 32.600 euros

Un ciclomotor elèctric i bàsic com una Scooter M+ de Niu val 2.599 euros, mentre que una motocicleta de més qualitat, com la BMW C Evolution, pot arribar a costar 14.250 euros

stats