Economia 14/05/2019

El Govern vol reduir al mínim els seients de pagament als plens de les cambres de comerç

L'auditora del procés electoral destaca que durant la votació hi va haver poques incidències

Leandre Ibar
3 min
La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, vol reduir els seients de pagament a les cambres de comerç catalanes

BarcelonaLa consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ha anunciat aquest dimarts que el Govern vol reduir "a la mínima expressió" els seients que les empreses contribuents tenen als plens de les cambres de comerç. Segons Chacón, la nova llei, que es tramitarà després d'obrir un procés de diàleg amb els responsables de les cambres que surtin de les eleccions de la setmana passada, buscarà rebaixar el pes de les empreses que hi estan representades "pel fet de pagar".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'actual composició dels plens de les cambres està regit per la llei catalana de cambres, que Chacón preveu renovar aviat i que està subjecta a la llei estatal. La consellera ha assegurat que la normativa espanyola obliga a reservar una part dels seients per a empreses contribuents, però no marca quants ni en quina proporció. Segons la consellera, l'executiu català intentarà reduir-ne el pes per convertir les cambres en institucions més democràtiques.

A més, la consellera ha defensat la gestió del procés electoral per part de la Generalitat. Chacón ha recordat que la introducció del vot electrònic –un dels punts més discutits per alguns candidats– s'introdueix per un reial decret aprovat pel govern espanyol el 2015 i que ja es va utilitzar sense incidències a les eleccions a les cambres del País Valencià.

Chacón ha celebrat que la participació augmentés de l'1,8% al 4,5%, tot i que ha admès que continua sent molt baixa. Segons Chacón, el Govern hauria volgut destinar més diners a campanyes publicitàries per incrementar la participació, però el calendari va impedir que hi hagués temps per obrir el procediment per dur-les a terme.

Aquest dilluns, el departament d'Empresa va publicar els resultats definitius dels comicis, que van confirmar la majoria absoluta de la candidatura independentista de l'ANC a la Cambra de Barcelona. En aquest sentit, Chacón ha descartat que la victòria dels sobiranistes suposi "una hecatombe" per a l'economia catalana.

Una de les dues patronals catalanes amb dret a triar sis seients al ple de la Cambra de Barcelona, Foment del Treball, ha felicitat aquest dimarts la candidatura vencedora, liderada per l'ANC i el Cercle Català de Negocis.

Baixa de rendiment de la plataforma

Raül Rabionet, representant de l'empresa auditora de les eleccions a les cambres de comerç Agtic Consulting, ha destacat que el sistema de vot electrònic només va patir problemes durant una hora i mitja el migdia del 6 de maig, quan la plataforma va funcionar de manera més lenta i només es van poder registrar 150 vots, una xifra inferior a l'habitual. Segons el responsable d'Agtic Consulting, "la baixada de rendiment" de la plataforma web va estar causada per un problema en la configuració de "l'ample de banda del servidor".

La nit electoral, el 8 de maig, quan es van publicar els resultats provisionals, el departament d'Empresa va informar que s'havien apartat 983 vots electrònics (955 a Barcelona, 20 a Terrassa i 8 a Lleida) perquè es van considerats dubtosos. Rabionet ha explicat que els dubtes tenen causes diverses, la majoria relacionades amb els temps i els orígens dels vots.

El vot a les cambres és intransferible (no es pot delegat a una tercera persona, per exemple un gestor o un familiar), com ho és l'ús del certificat digital, necessari per votar electrònicament. D'aquesta manera, els auditors van decidir apartar de manera provisional grups grans de vots d'electors diferents però que votaven en poc temps des d'una mateixa adreça electrònica o ubicació, ja que es podia donar el cas que fossin vots delegats de diverses empreses a una persona, o que fos una persona que hagués aconseguit el certificat de diverses empreses i votés sense el seu consentiment.

Entre el dimecres 8 i ahir, l'empresa ha verificat els diversos vots sospitosos –fins i tot amb trucades als votants– i n'ha acabat validant 304 dels 985 (els 8 de Lleida, 9 de Terrassa i 287 de Barcelona). Ni Agtic Consulting ni la Junta Electoral, però, no publicaran el sentit dels vots descartats finalment.

stats