Economia 08/12/2015

Gramona preveu créixer un 6% i comença a exportar al Japó

Elena Freixa
2 min
Gramona preveu créixer un 6% 
 I comença a exportar al Japó

Les caves Gramona confien en una bona campanya de vendes aquest Nadal. El creixement acumulat fins al novembre supera el 6% i la companyia confia mantenir-lo i que la facturació arribi als deu milions d’euros. El desembre serà clau per aconseguir-ho, però l’entorn acompanya, perquè el mercat interior viu un any de recuperació. Les previsions del sector passen per esgarrapar un creixement de vendes superior al 3% a Espanya aquest any, explica Jaume Gramona, president de Gramona i també de l’Institut del Cava. “Sempre es parla del boicot, però fins i tot en l’entorn en què ens trobem veiem com el mercat interior ens salva”, defensa. Fins al setembre, en canvi, el que punxava era l’exportació, que queia un 2,5%, sobretot pel retrocés a Europa i pel replegament que fan grans productors del canal de marca blanca per reposicionar el cava en un nivell de preu superior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa a Gramona ven 400.000 ampolles l’any, un 70% al Principat, on la marca està molt ben posicionada en un segment alt. “Catalunya és un país molt fidel amb Gramona, ens valora”, resumeix. Del 30% restant dels ingressos, la meitat ve dels Estats Units, un mercat on la marca està ben posicionada. La resta se’ls reparteix entre el mercat espanyol i “petites miques”, una llarga llista de països a la qual s’acaba d’afegir el Japó, l’últim país on ha arribat la marca.

Nova vinya biodinàmica

Aquesta campanya de Nadal serà la primera en la qual Gramona vendrà un cava ecològic. Com que l’empresa està especialitzada en llargues criances, es tracta d’un raïm collit quan l’empresa va començar amb la vinya ecològica fa 8 anys, explica el directiu. Però l’empresa ja mira més enllà de l’ecològic i acaba de posar en marxa un projecte de vinya biodinàmica en el qual ha enrolat 11 dels seus proveïdors.

La vinya ecològica, explica Gramona, es basa en una tècnica d’elaboració de compost a base de productes naturals i també està orientada a la cura del sòl per retornar-li les propietats que, alhora, enforteixen la vinya i la fan més resistent a les plagues. En total, 124 hectàrees de vinya es transformaran en biodinàmiques. “Retornar la vida a la terra és el futur per no quedar-nos sense vinya”, defensa el president de Gramona.

stats