Economia 09/05/2016

Europa cedeix i accepta una reestructuració del deute grec

L'Eurogrup estudiarà allargar venciments i abaixar interessos a partir del 2018

Laia Forès
2 min
El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem / EFE

Brussel·lesGrècia torna a estar al límit. En el tercer rescat del país, el guió es torna a repetir: estira-i-arronsa entre Atenes i els creditors amb negociacions a contrarellotge, fregant el desastre, per evitar la fallida del país. Amb una zona euro que està deixant enrere la crisi, el tercer rescat grec no sembla tenir tanta dosi de dramatisme com els dos primers, però el risc d’impagament si l’estat grec no rep els 86.000 milions d’euros del rescat és el mateix. La novetat és que aquesta vegada els creditors estan disposats a negociar un alleujament del deute de Grècia, una vella reivindicació del país i un èxit per al govern de Syriza. Els ministres d’Economia de la zona euro van acordar per primera vegada negociar mesures per fer que el deute grec sigui sostenible quan l'actual rescat acabi, el 2018. Fins ara la petició d'Atenes sempre havia topat amb el 'no' dels països europeus, però ahir el discurs va canviar. La realitat es va acabar per imposar: davant les dificultats que tindrà Grècia per fer front al seu enorme deute, l'eurozona ha claudicat i s'avé a estudiar-ho. “Hem de fer que el deute sigui manejable”, es justificava aquest vespre el president de l’Eurogrup, Jeroem Dijsselbloem.

384 euros al mes per 20 anys de cotització: Syriza aprova l'enèsima retallada de les pensions

384 euros al mes per 20 anys de cotització: Syriza aprova l'enèsima retallada de les pensionsLa reunió d'ahir va acabar sense un acord que permeti lliurar els diners del rescat i acordar la reestructuració del deute, però es va obrir la porta a tancar un acord en el proper Eurogrup, previst per al dia 24 de maig. Segons Dijsselbloem, per alleugerir el deute grec es debatran mesures com abaixar els interessos, allargar venciments o la renúncia dels bancs centrals als beneficis que han obtingut amb la compra de bons grecs. Pla de contingència

La històrica concessió a Grècia no serà gratis. A canvi, el govern d’Alexis Tsipras haurà d’aprovar un pla de contingència –batejat ahir com a mecanisme de contagi– amb noves mesures d’ajust que es posaria en marxa si el país no compleix amb els objectius fiscals des d’ara i fins al 2018. Era una de les exigències del Fons Monetari Internacional (FMI).

Amb tot, ahir no es va poder desbloquejar el rescat malgrat els esforços de Tsipras per acontentar els seus creditors. El primer ministre del país i líder de Syriza va aconseguir tirar endavant al Parlament grec la matinada de dilluns, poques hores abans de la reunió de l’Eurogrup, la reforma del sistema de pensions i un increment dels impostos de les rendes mitjanes i altes.

stats