Economia 17/07/2015

Un grup xinès compra l'aeroport de Ciudad Real per... 10.000 euros

La infraestructura, que va tenir un cost final de 450 milions d'euros i que des del 2010 estava en concurs de creditors, l'ha adquirit Tzaneen Internacional 

Efe
2 min
L'Aeroport Central Ciudad Real / WIKIPEDIA

Ciudad RealLa mercantil Tzaneen Internancional ha comprat per 10.000 euros l'Aeroport Central de Ciudad Real, el primer d'iniciativa privada construït a Espanya i que des del 2010 es trobava en concurs de creditors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La venda de l'aeroport s'ha concretat mitjançant una subhasta pública que ha tingut lloc a l'Audiència de Ciudad Real aquest divendres, on la mercantil Tzanenn Internacional, creada al mes de març a Madrid amb un capital de 4.000 euros, ha estat l'única empresa que ha licitat per adquirir la infraestructura aeroportuària, que va tenir un cost final de 450 milions d'euros.

El fet que la licitació per l'aeroport de Ciudad Real hagi estat inferior al 70% del valor estimat de venda –fixat en 40 milions d'euros, segons la interlocutòria del jutjat mercantil numero 4 de Ciudad Real– obre la possibilitat que qualsevol altre postor, en el termini de 20 dies hàbils, pugui presentar una oferta de compra superior als 28 milions d'euros –que és el 70% del preu de venda.

L'oferta de compra de Tzanenn Internacional per 10.00 euros inclou, momentàniament –fins que es compleixin els 20 dies hàbils–, tots els terrenys i immobles de l'explotació aeroportuària, entre els quals la pista d'aterratge, la plataforma de rodament i la torre de control, entre altres. A tot plegat s'hi ha de sumar la terminal, l'aparcament, la passarel·la (sense acabar) que conduiria a la via fèrria, i la resta dels edificis i instal·lacions necessàries per al funcionament de l'aeroport que es troben fora d'aquests terrenys.

La venda no inclou els terrenys necessaris per complir amb la Declaració d'Impacte Ambiental, que és bàsica per comptar amb les autoritzacions de vol.

L'advocat de la mercantil Tzaneen Internancional ha expressat durant la licitació la intenció de l'empresa de pagar avui mateix al compte del jutjat els 10.000 euros pels quals ha adquirit l'aeroport de Ciudad Real.

L'empresa Griffin-Pegasus Airports, també interessada a adquirir l'aeroport, ha manifestat en la interlocutòria de subhasta la seva intenció d'impugnar-la, ja que considera que s'han comès errors de forma.

L'empresa concursada, Ciudad Real Internacional Airport SL, també ha mostrat el seu rebuig a la subhasta i ha recordat que manté interposat al jutjat un recurs contra el procés de venda de la infraestructura aeroportuària.

L'adquisició per part de Tzaneen International SL, que podria estar actuant com a empresa intermediària, suposa un pas més en el procés de venda que es va iniciar el desembre del 2013, quan l'aeroport, després d'entrar en concurs de creditors el juny del 2010, va ser posat a la venda pels administradors concursals a un preu de 100 milions d'euros.

Des de llavors hi ha hagut diverses ofertes de compra de l'aeroport, que mai s'han acabat consumant. En el seu moment, entre els compradors interessats en la compra hi va haver l'empresari madrileny establert a Màlaga Francisco José Ortiz, que va arribar a optar fins a tres vegades per l'aeroport; també diverses empreses intermediàries situades a Madrid, o el grup xinès HNA Group Co, que gestiona la quarta aerolínia més gran de la Xina i que va arribar a demanar un termini extra per licitar per l'aeroport, després d'adquirir el paquet majoritari d'accions de NH Hotels. Finalment, la venda no es va materialitzar.

stats