CRISI DEL DEUTE
Economia 13/11/2012

De Guindos deixa la porta oberta a prolongar la pujada de l'IRPF

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha deixat la porta oberta a mantenir la pujada de l'IRPF més enllà del 2013, i ha afirmat que l'objectiu del dèficit públic "és absolutament prioritari"

Efe
2 min
Luis De Guindos durant el diàleg econòmic del Parlament Europeu

Brussel·lesEl ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha deixat aquest dimarts la porta oberta a mantenir la pujada de l'IRPF més enllà del 2013, i ha afirmat que l'objectiu del dèficit públic "és absolutament prioritari".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"L'IRPF té un horitzó temporal fins a l'any 2014, però el govern sempre ha dit i sempre ha comentat que l'objectiu prioritari era reduir el dèficit públic", ha indicat De Guindos, en roda de premsa durant una pausa del Consell de Ministres d'Economia de la UE (Ecofin).

"Quan et trobes una situació de finançament tensa com la que té ara mateix l'economia espanyola, l'objectiu de dèficit públic és absolutament prioritari", ha explicat.

De Guindos, en tot cas, ha deixat clar que encara no hi ha cap decisió presa.

"Ja ho veurem. Ja veurem quines són les projeccions de creixement fins al 2014 (...) i quina és l'evolució del dèficit públic, en un entorn europeu que no és senzill i que projecta per a l'eurozona una recessió aquest any de quatre dècimes, i per a la qual preveu pràcticament un estancament de l'activitat econòmica", ha assenyalat el ministre espanyol.

"Encara queda més d'un any per veure quina és la situació", ha afegit De Guindos.

D'acord amb les previsions econòmiques de la Comissió Europea, el dèficit públic espanyol arribarà aquest any al 8% del PIB (un punt menys si es descompten les ajudes a la banca), baixarà al 6% el 2013 i repuntarà al 6,4% el 2014.

Aquestes estimacions se situen molt per sobre dels objectius del 6,3%, 4,5% i del 2,8%, fixats per al període 2012-2014 per Brussel·les.

La Comissió Europea ha demanat a De Guindos que concreti "aviat les mesures fiscals" per al 2014, encara que no ha avançat si Brussel·les demanarà nous esforços o si optarà per donar més temps al sanejament dels comptes públics, en tenir més en compte el dèficit estructural que el nominal.

stats