Economia 13/09/2016

L'Estat apujarà el tipus dels pagaments avançats de l'impost de Societats fins al 20%

Abans que Rajoy l'eliminés aquest impost era del 12%

Dani Sánchez Ugart
2 min
Luis de Guindos i el president de la comissió d'Economia, Arturo García-Tizón / EFE

MadridEl ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha explicat aquest dimarts davant de la comissió d'Economia del Congrés dels Diputats les mesures que Espanya ha de prendre per evitar una multa de Brussel·les per l'excés de dèficit i que inclouen la restitució dels pagaments fraccionats de l'impost de Societats que, segons ha dit, serà amb un tipus del 20% i per a empreses amb una facturació superior als 20 milions. Això vol dir que en la pràctica s'apujarà l'impost a les grans empreses, que pagaven un 12% per anticipat abans que l'executiu de Rajoy eliminés aquestes bestretes a principis d'aquest any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El moviment va generar un forat a la recaptació de l'Agència Tributària, que De Guindos pretén tapar amb els 6.000 milions addicionals que, calculen, es recaptaran amb el nou tribut.

De Guindos ha recordat els desviaments continuats de dèficit que ha patit l'economia espanyola en els últims anys, i ha recordat que a l'abril el govern espanyol ja va fer unes retallades de 4.000 milions, que no van ser considerades suficients per la Comissió Europea, que tot i que va perdonar la multa al juliol, va iniciar més accions punitives contra Espanya.

El ministre ha afirmat que l'amenaça de multa encara és vigent, després de l'advertiment que va emetre la Comissió Europea a l'agost, a la vegada que va estendre els terminis de reducció del dèficit fins al 4,6 aquest any, el 3,1 el que ve i el 2,2 el 2018. Espanya ha de presentar davant de Brussel·les les mesures adoptades abans del 15 d'octubre, i si en l'avaluació de les mesures, la CE considera que no són suficients "ens tornaríem a enfrontar a noves sancions". Aquesta multa pot elevar-se fins al 0,5% del PIB, i a diferència de la multa perdonada anteriorment, l'Estat no pot presentar al·legacions. A més, també hi hauria una suspensió del pagament dels fons estructurals, que es pot aixecar si l'Estat adopta mesures eficients en el procediment de dèficit excessiu.

"Si Espanya pren mesures eficaces abans del 15 d'octubre, aquestes mesures no haurien de prendre's", ha explicat el ministre, que ha considerat que és "imprescindible" restituir els pagaments fraccionats. Per fer-ho l'executiu aprovarà un decret llei que haurà de ser convalidat pel Congrés.

El ministre en funcions ha comparegut després d’explicar el nomenament de José Manuel Soria en un càrrec directiu del Banc Mundial, i davant d’una comissió d’economia del Congrés. El govern espanyol ja havia anunciat la seva intenció de restituir els pagaments a compte de l’impost de societats, després que els eliminés l’any passat, i això hagués drenat la recaptació de l’Agència Tributària. En els documents que s’enviaran a Brussel·les hi haurà un pla amb projeccions pressupostaries per als pròxims anys, però no un pressupost.

El govern espanyol havia pressionat amb una possible multa de Brussel·les si no es desbloquejava a temps la governabilitat de l’Estat, per la impossibilitat d’aprovar un pressupost a temps. Ara, Rajoy ja té coll avall que és impossible redactar aquests comptes, i es conforma amb un pla d'ajust a llarg termini.

stats