Economia 08/09/2020

L'habitatge es va encarir un 2,3% a Catalunya el segon trimestre malgrat el confinament

És l'increment més moderat des del primer trimestre del 2015

Xavier Grau Del Cerro
2 min
Les noves hipoteques creixen un 32% al febrer

BarcelonaEl preu de l'habitatge a Catalunya es va encarir un 2,3% el segon trimestre d'aquest any respecte al mateix trimestre de l'any anterior, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). És la pujada més moderada de preus des del primer trimestre del 2015, quan van pujar un 1,8. Respecte al primer trimestre d'aquest any també van pujar els preus, un 0,5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, tot i que el segon trimestre de l'any coincideix amb una bona part del confinament i l'estat d'alarma, hi ha hagut operacions de compravenda i els preus dels pisos van continuar pujant, malgrat que d'una manera més moderada que els últims anys.

Segons l'INE, l'índex del preu de l'habitatge a Catalunya se situa en 136,7 punts, el segon més alt de tot l'Estat, només superat per Madrid, amb 143,1 punts. Tot i això, a la comunitat madrilenya el segon trimestre els preus van baixar respecte al primer un 0,6%, i l'augment interanual (respecte al segon trimestre de l'any passat) és més moderat que a Catalunya, de l'1,7%.

Durant el segon trimestre a Catalunya el comportament de l'habitatge nou va ser l'oposat al de l'habitatge de segona mà. L'habitatge nou es va abaratir un 1,8% respecte al primer trimestre, malgrat que continua pujant un 7,2% respecte a un any enrere.

En canvi, l'habitatge usat es va continuar encarint, un 0,8% respecte al primer trimestre, però la pujada respecte al segon trimestre de l'any passat va ser més moderada (1,8%) que en el cas de l'habitatge nou.

Per a Luis Fabra, director de l'empresa d'anàlisi que ha fet un estudi per al Col·legi d'APIs, "hi ha una ralentització, però la situació és molt diferent de la del 2008 o el 2010, en què milers de famílies no van poder pagar les hipoteques i milers d'habitatges van passar a mans dels bancs, cosa que va causar una forta correcció dels preus". Fabra no descarta que en el futur hi hagi un descens de preus.

Més pessimista s'ha mostrat Vicenç Hernández, conseller delegat de Tecnotràmit, que creu que en els pròxims mesos, depenent de l'evolució del mercat laboral, hi haurà una correcció que podria arribar fins al 8%. El mercat no s'estabilitzaria a finals del 2021, i entraria en la recuperació a partir del 2023.

Ferran Font, cap d'estudis de Pisos.com, creu que "la moderació dels preus respon a la mateixa tendència del sector", que ja mostrava símptomes de ralentització els últims mesos. Per la seva banda, Anaïs López, directora de comunicació de Fotocasa, considera que els preus "encara no estan baixant per culpa del coronavirus": "Però en els pròxims mesos podríem veure les primeres caigudes de preus".

Preus a Espanya

Al conjunt de l'Estat, l'índex de preu de l'habitatge se situa deu punts per sota de Catalunya, 126,8 punts, amb una pujada del 0,1% respecte al primer trimestre i del 2,1% respecte al segon trimestre de l'any passat.

L'habitatge nou es va abaratir un 2,2% a Espanya el segon trimestre respecte al primer, mentre que l'habitatge de segona mà va pujar un 0,5%. Respecte al segon trimestre de l'any passat, els pisos nous es van encarir un 4,2%, mentre que els usats van ser un 1,8% més cars.

stats