BANCA

Els bancs no podran desnonar fins que hi hagi un any d’impagaments

Acord al Congrés per elevar de tres mesos a dotze el mínim per iniciar una execució hipotecària

La futura llei hipotecària endurirà les actuals condicions que permeten als bancs executar una hipoteca, el pas previ al desnonament. Quan s’aprovi la nova llei que s’està tramitant a les Corts, només es podrà executar una hipoteca si el client no ha pagat la quota durant 12 mesos si és durant la primera meitat del crèdit o si l’impagament suposa almenys el 3% del crèdit. Si ja s’ha abonat el 50% de la hipoteca, l’impagament haurà de ser de 15 mesos o suposar el 7% del crèdit abans de poder desnonar. L’acord el van tancar ahir a la ponència de la llei al Congrés el PP, el PSOE, el PDECat, el PNB i Cs, però el contingut de la futura llei encara s’ha de votar.

Si es valida tal com es va acordar ahir, suposarà un canvi substancial respecte a la llei actual, del 2013, que permet als bancs establir el venciment anticipat de la hipoteca (que és el procediment que acabarà amb el desnonament dictaminat per la justícia) a partir dels tres mesos d’impagament. L’acord també és més ambiciós que el projecte de llei que al seu dia va posar sobre la taula el govern del PP i que no es va aprovar. L’executiu de Mariano Rajoy preveia elevar fins a nou mesos el mínim de quotes impagades per procedir a un embargament i un llindar del 2%.

Els partits negocien des de fa anys la nova llei hipotecària, que, si es compleixen els terminis, haurà de votar el Congrés abans de finals d’any. Després es tramitarà al Senat per la via d’urgència. En principi no hi hauria d’haver modificacions dels acords perquè els partits que han acordat la majoria d’articles de la llei sumen una àmplia majoria a les Corts. Només Podem ha rebutjat la major part dels punts perquè els considera poc ambiciosos. La llei és la transposició d’una directiva europea que s’hauria d’haver adoptat fa dos anys. De fet, la Comissió Europea amenaça Espanya amb una multa pel retard.

Llei condicionada per la UE

Una part del contingut de la futura llei estarà condicionat pel que pugui decidir la justícia europea els pròxims mesos. El Tribunal de Justícia de la UE ha de pronunciar-se sobre diferents clàusules abusives de bancs espanyols, entre les quals hi ha la que permet als bancs els venciments anticipats de la hipoteca. El tribunal, que té sobre la taula diferents casos relacionats amb les hipoteques, ja ha fet pronunciaments que posen en dubte la legalitat de la llei actual, que preveu iniciar el procediment pel desnonament als tres mesos. Considera que s’ha de tenir en compte també que el deute sigui substancial respecte al total del crèdit hipotecari. Per això la futura llei establirà també llindars que s’hauran de tenir en compte a l’hora de permetre el venciment anticipat de la hipoteca.

Els grups polítics també van acordar ahir rebaixar els interessos de demora i establir el caràcter permanent del codi de bones pràctiques existent. També eliminar definitivament les clàusules terra, que la justícia europea va declarar abusives. Una altra de les novetats més importants que incorpora la llei és el repartiment de les despeses hipotecàries: els bancs es faran càrrec de totes les despeses menys de la taxació de l’habitatge, segons l’acord que van tancar els mateixos grups polítics el 13 de novembre.