AGÈNCIA TRIBUTÀRIA
Economia 13/05/2014

La Hisenda catalana recopila des d’avui les dades fiscals dels ciutadans que ho vulguin

L’entrega d’informació es podrà fer presencialment o a través de la web de Tributs de Catalunya

i
àlex Font Manté
4 min
El president Artur Mas (a la foto amb el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell) considera la Hisenda pròpia una “estructura d’estat”.

BarcelonaNou pas endavant per a la Hisenda catalana. Segons ha pogut saber l’ARA, l’Agència Tributària de Catalunya començarà a recopilar des d’avui mateix la informació fiscal dels ciutadans que ho desitgin, de manera que pugui disposar de dades que ara només estan en mans de l’Agència Tributària espanyola. Les dades es podran entregar en persona o a través de la web Tributs.cat. Si l’entrega d’informació es fa en persona, caldrà adreçar-se a una de les 53 oficines de Tributs de Catalunya a partir del 26 de maig. En canvi, si es fa per internet les dades es poden entregar des d’avui. En tots dos casos, el termini per entregar la informació fiscal s’acaba el 31 de desembre. La recopilació d’informació és un pas clau. El Govern creu que, com més dades tingui, més fàcil ho tindrà la Hisenda pròpia per començar a funcionar com a tal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Generalitat ja ha elaborat un díptic amb la informació bàsica que necessiten saber els interessats. El document es pot descarregar des de la web i també es podrà recollir a les 53 oficines esmentades. S’hi especifica clarament que en cap cas s’elimina l’obligació de presentar la informació a l’Agència Tributària de l’Estat. És a dir: qui presenti una còpia de la declaració de la renda a la Hisenda catalana segueix estant obligat a entregar-la a l’espanyola.

Tal com va explicar l’ARA al febrer, la Generalitat preveia tenir llest a finals de maig o principis de juny el programa per recopilar aquesta informació. L’activació d’aquest procediment, finalment, ha anat una mica més ràpid del previst i arriba poc després que, per la seva banda, l’Assemblea Nacional de Catalunya hagi animat la ciutadania a entregar la informació amb la campanya Declara’t.

Reunió amb els professionals

Alguns dels principals homes forts del projecte d’Hisenda pròpia es van reunir ahir amb representants de tots els col·legis professionals afectats per aquest projecte. Hi havia representants del Col·legi d’Economistes, del Col·legi d’Advocats i de l’Associació Professional de Tècnics Tributaris, entre d’altres. Per part de l’Agència Tributària de Catalunya hi havia Teresa Ribas, directora de l’organisme des del mes passat, a més de Joan Iglesias i Jordi Boixareu. La Generalitat va fitxar aquestes dues últimes persones fa poc més d’un any precisament perquè dissenyessin i posessin en marxa el projecte d’Hisenda catalana. Tots dos provenien de l’Agència Tributària de l’Estat.

Davant de les previsibles traves al creixent protagonisme d’una de les considerades estructures d’Estat, la Generalitat defensa que la informació que recopilarà l’Agència Tributària de Catalunya servirà per millorar la gestió dels tributs i reduir el frau. “La cooperació administrativa és plenament legal”, defensen des del Govern.

Hi ha tres tipus de documentació que es podrà entregar: una còpia de la declaració de la renda 2013 que ja s’hagi entregat a la Hisenda espanyola, un esborrany de la renda no confirmat o, simplement, el full de dades fiscals que envia l’Agència Tributària espanyola. Per facilitar l’entrega d’informació, els professionals acreditats amb el certificat tributari corresponent disposaran d’una eina que els permetrà entregar fins a 250 declaracions de renda de cop.

En cas d’entregar la informació de manera presencial, el ciutadà s’haurà de presentar a una de les 53 oficines habilitades amb la informació que vulgui entregar i el seu propi DNI. Si l’entrega es fa per internet, hi ha dues opcions. La primera és disposar d’un certificat digital (per exemple, DNI electrònic) per garantir la identitat del contribuent. Però qui no tingui un certificat digital pot obtenir una clau d’accés que li permetrà fer el mateix tràmit.

Oficines disponibles

La clau d’accés s’ha de demanar en una d’aquestes 53 oficines i tindrà una validesa temporal per evitar que se’n pugui fer un ús fraudulent. Justament ahir mateix la Generalitat va aprovar al seu diari oficial una resolució per regularitzar l’ús d’una clau d’accés per a aquest tipus de gestions.

Les 53 oficines habilitades són les quatre que ja tenia l’Agència Tributària de Catalunya i 49 oficines tributàries que hi aporten les diputacions catalanes. Durant els últims mesos, el personal de les diputacions ha rebut formació per estar preparat i saber gestionar aquesta informació.

Mas demana poder decidir el model comercial

El president de la Generalitat, Artur Mas, va carregar ahir contra les pressions del govern central per imposar canvis en el model comercial català. El cap de l’executiu va reclamar les eines i la capacitat de decisió de “qualsevol país normal”. Mas va recordar que l’aposta catalana en regulació comercial es basa en “un equilibri entre el petit comerç i les grans superfícies”. “Ens ho posen difícil perquè cada vegada que fem alguna regulació de comerç per intentar buscar aquest equilibri ens la tomben o ens la intenten tombar”, va dir. En la mateixa línia, va lamentar que s’hagi qualificat el model català d’“antiquat i anacrònic”. Segons va explicar, la Generalitat pot prendre decisions que es puguin considerar equivocades o no, però ha de poder adoptar-les.

El president va manifestar que el Govern sempre ha tingut clar que cal dotar d’eines legals el comerç tradicional i que per aquesta raó ha rebut les pressions de les grans superfícies: “Hem resistit tot el que hem pogut i hem intentat que a Catalunya hi hagi un model diferent de la resta”.

Els xocs entre Generalitat i govern central per la normativa d’horaris comercials han estat constants en els últims mesos i han arribat fins i tot al Tribunal Constitucional.

stats