GUERRA EMPRESARIAL
Economia 01/12/2019

Iberdrola, una cacera sense escrúpols

Van contractar Villarejo per frenar Florentino Pérez

Laia Forès
3 min
Iberdrola,  Una cacera  Sense escrúpols

MadridAny 2009. El comissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo -apartat posteriorment del cos i ara en presó provisional sense fiança- manté una conversa amb el cap de seguretat d’Iberdrola, Antonio Asenjo. L’elèctrica basca, dirigida per Ignacio Sánchez Galán, ha decidit contractar Villarejo perquè busqui informació compromesa de Florentino Pérez, president de la constructora ACS i del Reial Madrid. Pérez busca la manera d’entrar al consell d’administració d’Iberdrola, i l’elèctrica ho vol impedir. Gairebé a qualsevol preu. En una conversa, Villarejo explica a Asenjo que s’ha posat en contacte amb un gestor financer que viu a Suïssa i que està imputat pel cas Gürtel, Arturo Fasana, i que podria aportar informació per comprometre Florentino Pérez. El problema és el preu que demana a canvi de la informació: 10 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Si és que em surt més barat matar-lo”, li diu el responsable de seguretat d’Iberdrola i mà dreta de Sánchez Galán. “De veritat que em surt més barat matar-lo i m’estalvio problemes. En una setmana: fora, mort, ja està”, insisteix sense saber que algú, probablement el mateix Villarejo, està gravant la conversa. El comissari li arriba a retreure que verbalitzi aquestes coses. Li adverteix cínicament que algú podria estar enregistrant les seves paraules.

Revelació periodística

Ara, 10 anys després de la conversa, dos digitals, Moncloa.com i El Confidencial, han publicat els enregistraments que demostrarien que Iberdrola, en plena guerra empresarial amb ACS, va contractar els serveis de Villarejo per destapar algun escàndol que evités l’entrada del president de la constructora al consell d’administració de l’elèctrica després d’haver-se passat a controlar accions de la companyia. La companyia de Sánchez Galán fins i tot es va arribar a plantejar la idea d’un muntatge que relacionés Florentino Pérez amb algun cas de pederàstia -“amb un nen al costat”, segons la informació publicada- si no aconseguia cap dada compromesa per fer que el president del Reial Madrid “es portés bé”. Dels àudios se’n desprèn que Asenjo pretenia fer xantatge a Florentino Pérez, enemic declarat de Sánchez Galán, perquè renunciés a l’assalt al consell d’administració.

Abans de la publicació de les converses a la premsa, Iberdrola havia obert tres investigacions internes entre el 2018 i aquest any per aclarir els contractes de l’elèctrica amb Cenyt, l’empresa de Villarejo. L’última, a l’octubre, va acabar amb l’acomiadament fulminant d’Antonio Asenjo. Segons la informació periodística, en aquesta guerra bruta empresarial hi va haver altres capítols, com la infiltració d’Iberdrola a ACS per aconseguir informació confidencial de la constructora a través, presumptament, d’un dels administradors de la companyia dirigida per Florentino Pérez. Es tracta d’un advocat també implicat en la trama Gürtel, Manuel Delgado Solís, que va dimitit quan l’escàndol es va publicar a la premsa.

Iberdrola, sempre segons les revelacions periodístiques, també es va infiltrar suposadament en plataformes contràries als interessos de l’empresa, va assetjar membres del comitè d’empresa de la central nuclear de Cofrents i va investigar un accionista crític amb l’elèctrica.

L’Audiència Nacional investiga

Ara el cas del presumpte espionatge d’Iberdrola, a través de Villarejo, a ACS està en mans de l’Audiència Nacional. Manuel García-Castellón, el jutge que investiga el cas Tàndem -el que implica l’excomissari en una trama d’espionatge i en l’ús de dades policials reservades per a les seves investigacions privades-, va obrir a finals d’octubre una peça a part per investigar la suposada contractació per part de l’elèctrica de feines d’espionatge, i la setmana passada va imputar el cap de seguretat d’Iberdrola. Florentino Pérez ha decidit presentar-se com a acusació particular.

L’enfrontament empresarial entre el president d’ACS i el d’Iberdrola va durar anys. Era del domini públic. El que no se sabia fins ara és que Iberdrola havia arribat tan lluny per intentar frenar Florentino Pérez. Amb el cas judicialitzat i Villarejo implicat, algunes veus al sector apunten que l’escàndol pot posar fi a la carrera de Sánchez Galán.

stats