Economia 27/12/2011

Iberia i els pilots reprenen les negociacions per mirar de desconvocar la vaga

L'aerolínia i el sindicat Sepla van trencar les converses al mes de setembre, quan la companyia va anunciar la creació de la 'low cost' Iberia Express

Acn
2 min

Aquest dimarts al matí s'han reprès les converses entre els representants d'Iberia i els dels sindicats de pilots, Sepla, per desencallar la negociació del vuitè conveni col·lectiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia intentarà buscar una solució que permeti desconvocar la vaga prevista per a aquest dijous, 29 de desembre, que afectarà uns 10.000 passatgers i que ha obligat Iberia a cancel·lar 118 vols.

Les negociacions es van trencar el passat mes de setembre, quan l'aerolínia va anunciar la creació de la filial de baix cost Iberia Express, a la qual el sindicat de pilots s'oposa frontalment i assegura que "no és negociable", segons han explicat fonts de Sepla.

El sindicat, que representa els 1.500 pilots de la companyia, porta aquest dimarts sobre la mesa de negociacions un paquet de mesures en matèria d'horaris, sous i altres qüestions de productivitat per estalviar els 300 milions d'euros que la direcció s'ha posat com a objectiu. Fins i tot, han explicat les mateixes fonts de Sepla, es presenten mesures addicionals que permetrien superar aquesta xifra d'estalvi.

A canvi, els pilots exigeixen que es tiri enrere la creació d'Iberia Express, motiu principal del conflicte laboral. Iberia Express es va crear a l'octubre i està previst que comenci a operar a finals de març del 2012 en rutes de recorregut curt i mitjà, mentre que els vols de llarga durada seguirien sent operats per la matriu Iberia. "La nostra proposta és que es reformin els plans de les rutes de recorregut curt i mitjà dins de la mateixa aerolínia i no fora, amb una low cost", expliquen des del sindicat Sepla.

El sindicat insisteix que la creació de la filial de baix cost és "il·legal", ja que el conveni col·lectiu d'Iberia "prohibeix la subrogació de l'activitat" de la companyia. I asseguren que només desconvocaran la vaga d'aquest dijous si es retira la creació de la low cost. Cal recordar que els pilots d'Iberia ja van fer una primera vaga el passat 18 de desembre.

La direcció d'Iberia vol transferir a Iberia Express 40 dels 100 avions de la flota juntament amb part de la plantilla actual de pilots. La seva creació ha estat un dels principals acords estratègics que la companyia ha pres després de fusionar-se amb la britànica British Airways. L'objectiu és competir amb altres low cost com Rayanair i Easyjet en un moment en què Iberia registra pèrdues que ascendeixen a 70 milions d'euros al mes de setembre.

stats