Economia 14/06/2018

El Govern donarà crèdits tous a ajuntaments i entitats per comprar pisos als bancs per a lloguer social

L'ICF mobilitza 250 milions amb l'objectiu de disposar de 1.800 pisos més

Xavier Grau
3 min
Pere Aragonés i Damià Calvet aquest dijous, durant la presentació de les noves línies de crèdit.

BarcelonaEl Govern ha posat en marxa dues noves línies de crèdit a través de l'Institut Català de Finances (ICF) per augmentar en quasi 3.000 pisos el parc d'habitatge social destinat al lloguer. Una de les línies, de 110 milions, atorgarà crèdits tous a ajuntaments i entitats perquè puguin comprar pisos als bancs procedents de la bombolla immobiliària per destinar-los a lloguer social. L'altra línia de crèdit, de 140 milions, estarà destinada a promotors per fer pisos de lloguer social.

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, i el conseller de Territori, Damià Calvet, han presentat aquest dijous aquestes línies de crèdit, que permetran en conjunt ampliar el parc d'habitatge de lloguer social en quasi 3.000 habitatges. Actualment Catalunya disposa d'un parc d'habitatge social d'uns 17.000 pisos, que són aproximadament un 2% del total d'habitatges, i espera arribar al 5% en 15 anys, segons ha dit Calvet.

La línia de crèdit més innovadora és la dels 110 milions d'euros destinada a ajuntaments i entitats socials perquè puguin exercir el dret de tempteig i retracte en els pisos que els bancs posen a la venda. Es calcula que podran comprar uns 1.800 pisos. Aquests ajuntaments i entitats podran accedir a un crèdit a 25 anys a 1,25% de tipus d'interès fix per comprar cada pis.

Però segons ha explicat el conseller Calvet, la idea és que aquest parc quedi per sempre per al lloguer social. Per això, utilitzant la figura de la propietat temporal del dret civil català, aquests pisos passaran a ser propietat de la Generalitat al cap de 75 anys.

Lloguer subvencionat

El crèdit màxim per comprar aquests pisos serà de 80.000 euros, una quantitat que segons el director de l'Agència de l'Habitatge, Jaume Fornt, se situa per sobre de la mitjana del que costa fer el retracte, que se situa en 50.000 euros. Els crèdits no seran amb garantia hipotecària, per poder agilitzar els tràmits, però el Govern s'assegura que es quedarà l'actiu en cas d'impagament.

Però els nous propietaris tindran limitat el lloguer que podran cobrar al retorn de les quotes del crèdit, i la Generalitat subvencionarà els llogaters quan els seus ingressos estiguin per sota d'1,86 vegades l'indicador de renda de suficiència (IRSC), de tal manera que si el llogater només pot pagar 30 euros de lloguer, la Generalitat posarà la diferència fins a la quantitat que suposi el retorn del crèdit. Aquests pisos es destinaran prioritàriament a situacions d'emergència habitacional.

Per facilitar l'accés a aquests pisos a ajuntaments, institucions i entitats, el Govern posarà en marxa una eina web on s'aniran posant els actius que els bancs posen a la venda per poder exercir el dret de tempteig i retracte.

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha justificat que l'ICF dediqui aquest recursos a donar aquests crèdits perquè la institució "ha de ser el banc públic d'inversió del país", i ha indicat que l'habitatge social "és una inversió necessària". Aragonès ha indicat, a més, que es tracta d'inversió, ja que aquests pisos acabaran sent propietat de la Generalitat en un futur.

D'altra banda, la segona línia de crèdit de l'ICF, de 140 milions, estarà destinada a promotors que facin pisos de lloguer social. Hi podran accedir promotors privats i públics, com ajuntaments o consells comarcals, per construir edificis en alguns dels 152 municipis de Catalunya amb forta demanda acreditada segons el Pla Territorial de l'Habitatge.

Amb aquests recursos s'espera construir 1.000 nous habitatges, que tindran de mitjana una superfície de 70 metres quadrats i un preu màxim de lloguer de 450 euros mensuals. Els crèdits seran a un tipus d'interès fix, que tindrà una bonificació de l'Agència de l'Habitatge, amb un termini màxim de 25 anys i amb la possibilitat de dos anys de carència.

stats