Energia
Economia 15/10/2021

IFM, el nou soci de Naturgy, no posa en perill Reynés

La punxada de l’opa del fons australià el converteix en un soci incòmode però difícilment determinant

3 min
La seu de Naturgy a Barcelona

BarcelonaEl fons australià IFM, convertit en el quart soci de Naturgy, no amenaça la posició de Francisco Reynés com a president executiu de la companyia, la qual cosa no vol dir que es converteixi en un soci incòmode, “una espècie de pedra a la sabata”, expliquen fonts de l’energètica d’origen català. L’oferta pública d’adquisició d’accions (opa) que va plantejar IFM va punxar. Els australians volien aconseguir entre el 17% i el 22,7% de Naturgy. Si haguessin assolit el màxim, serien el segon soci de la companyia per darrere de CriteriaCaixa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però el resultat de l’opa va ser pobre. IFM només va aconseguir el 10,83% de les accions de Naturgy. Es converteix així en el quart soci. La Caixa té gairebé tres vegades més d’accions, i els altres dos socis importants, el fons Rioja Bidco i GIP, en tenen el doble cadascun. Si IFM hagués assolit el seu objectiu, hauria demanat dos seients al consell d’administració de Naturgy i s’hauria produït una igualtat de pes en aquest òrgan de govern amb CriteriaCaixa, amb Rioja Bidco i amb GIP. Però amb el resultat de l’opa i només un 10,8% de les accions, IFM podrà demanar un sol seient en el consell d’administració. Una representació massa curta per ser determinant a l’hora de prendre decisions.

És cert que els tres fons –IFM, Rioja Bidco i GIP– sumarien la majoria si es posessin d’acord en una junta d’accionistes, ja que junts representen el 52% del capital. Però és difícil pensar que Rioja (participat per Alba –família March–) i CVC (un fons que ja estava amb Reynés quan presidia Abertis i que va entrar a Naturgy quan l’executiu mallorquí s'hi va posar al capdavant) es posicionin en contra del president executiu de l’energètica.

A més, hi ha un altre factor notable. Naturgy assegura un dividend important als seus socis, de més de 3.000 milions d’euros en total els últims exercicis. IFM va plantejar fins i tot suprimir els dividends per accelerar les inversions. Però aquesta idea no va ser ben rebuda per Rioja Bidco i GIP i, sobretot, per La Caixa, que alimenta una bona part de la seva obra social amb aquests diners.

Pugna al consell

IFM ja ha dit que es queda les accions aconseguides, que en podria comprar més al mercat, i que demanarà una cadira al consell d’administració de Naturgy. La pugna, per tant, la portarà a aquest òrgan de govern. Però el seu pes serà bastant limitat, ja que el reglament del consell de Naturgy estableix que per prendre determinades decisions, com les inversions superiors als 200 milions d’euros, caldrà una majoria reforçada de dos terços. Una majoria que IFM no aconseguiria encara que s’aliés amb els dos altres fons. Per tant, IFM, amb un sol membre, hauria de convèncer els altres dos fons d’inversió i els consellers independents si volgués bloquejar alguna decisió.

De tota manera no està clar com quedarà el consell d’administració de l’energètica, ja que CriteriaCaixa, que durant l’opa ha anat reforçant la seva posició en el capital (del 24% al 26,7%), podria demanar un representant més. A més, l’entrada d’un conseller d’IFM podria comportar el sacrifici d'un dels actuals independents o l'ampliació del nombre de membres del màxim òrgan d’administració. Actualment el consell té una dotzena de membres. Presidit per Reynés com a executiu, hi ha dos representants de CriteriaCaixa, dos de GIP, dos de Rioja Bidco i cinc independents.

El camí que ara ha de seguir IFM per aconseguir un representant al consell és, un cop liquidada l’opa, enviar una carta al consell per demanar la representació, que després hauria de ser ratificada en una junta d’accionistes.

Aquest divendres el valor de les accions de Naturgy a la borsa ha patit una correcció, amb un descens del 3,17%, després que dijous, un cop es va conèixer el resultat de l’opa, es van disparar un 4,62% i van superar els 24 euros. Al tancament del mercat aquest divendres, els títols es pagaven a 23,25 euros, encara per sobre dels 22,07 euros de l’oferta d’IFM.

Les claus

1. Per què el resultat de l’opa limita el pes d’IFM?

El fons australià només va aconseguir un 10,8% del capital de Naturgy. Per tant, només aconseguirà un representant al consell d’administració de l’energètica que presideix Francisco Reynés. Si bé és cert que en una junta d’accionistes podria aconseguir la majoria amb els altres dos fons que hi ha al capital de Naturgy, és difícil que el segueixin després que IFM qüestionés els dividends.

2. Com quedarà el consell de l’energètica?  

IFM pot demanar un representant. Però CriteriaCaixa, que ara en té dos, podria aspirar a un tercer, ja que durant l’opa ha reforçat la seva presència en el capital de l’energètica. Reynés, malgrat presidir el consell com a executiu –i no com a representant de cap dels socis– sempre ha comptat amb el suport dels accionistes de referència.

3. Per què el pes d’IFM al consell serà limitat?  

Perquè el reglament del consell de Naturgy estableix que per a les decisions més importants cal una majoria reforçada de dos terços al màxim òrgan d’administració. Per tant, per tirar endavant una proposta de gran abast, el possible representant d’IFM necessitaria el suport dels representants dels altres socis de referència i d’alguns dels vocals independents. El pes actual dels independents al consell és del 41,7%, els dels tres socis de referència del 50% i el de Reynés, com a president executiu, del 8,3%.

4. Què pot fer ara IFM?  

El fons australià pot conformar-se amb la seva participació del 10,8% de Naturgy o augmentar-la comprant accions a la borsa. Els títols de l’energètica, des del final de l’opa, superen el preu de l’oferta d’IFM.

stats