Habitatge
Economia Immobiliari 09/05/2023

El govern espanyol promet 1.600 pisos nous a Catalunya en terrenys de Defensa

El consell de ministres aprova els avals de l'ICO per a hipoteques amb una cobertura d'uns 2.500 milions d'euros

4 min
Fotografia d'arxiu d eles obre d'urbanització i edificació de les antigues casernes de Sant Andreu, a  Barcelona

MadridEl consell de ministres d'aquest dimarts ha fet el primer pas per materialitzar alguns dels últims anuncis en matèria d'habitatge que ha fet el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en plena precampanya electoral. El consell de ministres ha aprovat i donat els detalls de la compra de terrenys avui en mans del ministeri de Defensa per construir-hi habitatges per a lloguer social. També ha desgranat les condicions de la línia de crèdit de l'ICO de fins a 4.000 milions d'euros dels fons europeus per rehabilitar i construir habitatges, que també hauran de destinar-se al lloguer assequible. I finalment s'ha concretat una mica més l'última mesura estrella: la possibilitat que l'ICO avali un 20% de la hipoteca dels joves i algunes famílies. Una mesura que genera recel entre algunes veus expertes, però també dins el mateix govern: Unides Podem, el soci minoritari, la rebutja.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per recapitular. En les últimes setmanes el govern espanyol ha promès mobilitzar 113.000 pisos per a lloguer social: 50.000 de la Sareb, 43.000 d'obra nova i rehabilitats (aquests últims amb el suport de 4.000 milions dels fons europeus que es mobilitzaran a través de l'ICO) i 20.000 pisos més, també destinats a lloguer social, que es construiran en terrenys del ministeri de Defensa. I més enllà del lloguer, també ha posat el focus en les hipoteques.

1.600 pisos a Catalunya en terrenys del ministeri de Defensa

El consell de ministres ha donat llum verda a l'acord entre el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i el ministeri de Defensa per repetir una operació ja coneguda: comprar terrenys de Defensa per construir-hi habitatge de lloguer social. Amb aquesta compra, el govern preveu construir 19.876 pisos per tot l'Estat, que es repartiran en 36 localitats de fins a 14 comunitats autònomes diferents.

En el cas català afecta uns terrenys que el ministeri de Defensa té a Sant Boi de Llobregat, on el ministeri de Transports estima que podrà edificar 1.600 pisos d'obra nova que es destinaran al lloguer assequible.

En total es compraran 8,25 milions de metres quadrats que ara estan en desús per un total de 620 milions. Ara bé, per veure construïts aquests pisos encara ha de passar força temps. Un cop es firmi la compravenda, el ministeri els adquireix i a través de l'Entitat Estatal del Sòl els prepararà perquè siguin urbanitzables. Després es buscaran fórmules "publicoprivades" per edificar els pisos.

4.000 milions en crèdits de l’ICO

L'altre acord del consell de ministres està vinculat amb la línia de crèdits de l'ICO de fins a 4.000 milions d'euros per construir i rehabilitar habitatges per destinar-los al lloguer assequible. Una mesura que Pedro Sánchez va anunciar el 19 d'abril i a través de la qual el govern preveu mobilitzar fins a 43.000 habitatges (entre obra nova i rehabilitats).

Aquests diners surten dels fons europeus antipandèmia i el govern espanyol ja ho preveia al pla de recuperació. "Estem decidits a mobilitzar tots els recursos possibles per fer que les famílies disposin d'una llar", ha defensat la ministra de Transports, Raquel Sánchez, en la roda de premsa després del consell de ministres, en què ha reiterat que l'executiu no vol "escatimar" en recursos.

L'ICO serà l'encarregat de distribuir els diners. Es tracta de crèdits a llarg termini i adreçats a promotors públics o privats. Aquests crèdits podran finançar des de l'adquisició del sòl fins a la construcció d'habitatges nous o l'adquisició d'edificis per rehabilitar i també actuacions de rehabilitació. Els habitatges hauran de destinar-se a lloguer social o assequible com a mínim durant 50 anys i, alhora, hauran de ser edificis energèticament eficients.

El govern s'ha compromès a desemborsar els fons als beneficiaris abans del 31 d'agost del 2026. Les obres es podran executar en un termini d'entre quatre i vuit anys des de la formalització del préstec. En el cas de l'adquisició de sòl per a construcció en què calgui dur a terme una ordenació urbanística, el govern ampliaria el temps d'execució fins als 12 anys.

Avals de l'ICO per a l'entrada d'una hipoteca

L'altra mesura estrella que ha passat pel consell de ministres és més recent i també més polèmica: els avals de l'ICO perquè joves de fins a 35 anys i famílies amb fills puguin accedir a una hipoteca. Malgrat que aquest dimarts s'ha donat llum verda a la iniciativa, encara s'ha de tancar un conveni amb l'ICO, que després haurà de tornar a passar pel consell de ministres.

Està previst que uns 50.000 joves s'hi puguin acollir, segons els càlculs del govern espanyol. La ministra ha defensat que es tracta d'una mesura per a "persones joves i famílies que tenen capacitat financera per poder comprar un habitatge, però que no disposen de l'estalvi necessari per poder obtenir el crèdit bancari".

Els avals estan adreçats a joves de fins a 35 anys i a famílies (sense límit d'edat) amb menors a càrrec. La sol·licitud de l'aval es farà a través de l'ICO i no tindrà cost. Hi haurà, però, un límit de renda: per a una persona jove de menys de 35 anys que vulgui comprar sola, el límit de renda haurà de ser inferior a 4,5 cops l'Iprem (uns 37.800 euros l'any). En el cas d'una parella, el doble. Per a les famílies el límit s'incrementa un 0,3% per cada fill (en el cas de família monoparental, el límit d'ingressos pot incrementar-se fins a un 70%). L'aval es podrà sol·licitar fins al 31 de gener del 2025 (amb la possibilitat que la mesura es prorrogui dos anys).

L'ICO avalarà un 20% del total del valor de l'immoble (sol ser la quantitat que els bancs demanen d'entrada). Si l'habitatge disposa d'una qualificació energètica mínima (categoria D), l'aval podria créixer fins al 25%. Malgrat que l'ICO avalarà aquest 20%, qui assumeix la meitat el risc en cas d'impagament és el ministeri de Transports (el banc continua assumint el risc principal). Fonts del ministeri no concreten què passaria en cas d'impagament i prefereixen esperar al conveni firmat amb l'ICO. Es tracata d'un aval temporal amb una vigència de 10 anys.

S'avalarà qualsevol immoble? No. Hi haurà un preu màxim (es determinarà per comunitats autònomes) de l'immoble. A més, fonts del ministeri de Transports expliquen que es calcula avalar uns 2.500 milions d'euros.

Per posar un exemple: normalment, els bancs donen el 80% d'una hipoteca (en forma de crèdit). El 20% restant s'ha de pagar d'entrada. D'un pis que valgui 100.000 euros, l'ICO n'avalaria el 20% (20.000 euros d'entrada). Cal tenir en compte que els 20.000 euros no es donen en efectiu, sinó que s'hauran avalat; el client podrà fer efectiva la compra i tindrà així accés a la hipoteca, que haurà d'anar pagant amb el temps. A tot això, cal afegir-hi els impostos de compravenda (solen ser un 10% del valor). En aquest cas, parlaríem de 10.000 euros que sí que haurien de tenir els interessats a comprar.

stats