Habitatge
Economia Immobiliari 09/05/2023

L'aval de Sánchez per comprar pisos que ja va proposar Botín

Algunes veus alerten que la mesura pot beneficiar les rendes altes i causar una espiral alcista dels preus

3 min
La presidenta del Banco Santander, Ana Patricia Botín, en una imatge d'arxiu

MadridPedro Sánchez fa un anunci, Unides Podem –soci de govern a l'Estat– se n'assabenta pels mitjans i en discrepa més o menys. Aquesta s'ha convertit en una dinàmica habitual des que la precampanya condiciona la política espanyola i l'últim episodi s'ha produït amb l'aval que l'Estat oferirà a famílies i joves que vulguin comprar un pis i que aquest dimarts s'ha aprovat en consell de ministres. El líder del PSOE va anunciar la mesura diumenge en un míting de partit i la formació lila s'ha trobat que aquest dimarts l'haurà d'avalar al consell de ministres tot i considerar-la "contrària a l'interès general" i, fins i tot, "infame", en paraules del seu portaveu, Pablo Fernández. De fet, agrada més al PP i a la banca: Ana Botín, presidenta del Santander, ja l'havia proposat el 2020 i algunes comunitats governades per la dreta la tenen en marxa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, es va arribar a anomenar pla Botín. La banquera va traslladar al govern de coalició a principis de legislatura que, per superar el mur que representa per a moltes persones haver de pagar una entrada d'un pis per accedir a la hipoteca, l'Estat assumís un 20% del valor de l'immoble en forma d'aval. La proposta no va tenir bona acollida a l'executiu espanyol, però sí en algunes comunitats autònomes governades pel PP. Botín agafava de referència el programa Help to buy que s'havia impulsat al Regne Unit l'any 2013, tot i que va provocar que s'inflessin els preus i que, sobretot, se'n veiés beneficiada aquella població amb rendes elevades que havia pogut estalviar.

Aquestes són les principals preocupacions de l'investigador de La Hidra Cooperativa i la Universitat de Barcelona, Jaime Palomera, que alerta de "l'efecte inflacionista" que té una mesura que busca estimular la demanda. Per què? El també portaveu del Sindicat de Llogateres subratlla que aquesta fórmula va destinada a aquella població que "segurament ja pot accedir a hipoteques, però que amb l'aval buscarà un pis més car, cosa que incrementa els preus".

El govern espanyol ha avançat que s'hi podran acollir els menors de 35 anys amb rendes inferiors als 37.800 euros anuals, quantitat que es doblaria en cas que es tractés de dos compradors. Per a Palomera, el perfil de jove que acaba accedint a ajudes així és aquella població que ja ha tingut una capacitat d'estalvi important i considera que en la majoria dels casos, abans dels 35 anys, això és "molt difícil". A més, recorda que, més enllà del 20% que avalaria l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per cobrir l'entrada de la hipoteca, el comprador sí que ha de tenir un 10% estalviat per pagar els impostos de compravenda. I en cas que siguin famílies amb menors a càrrec, no hi ha un límit d'edat.

Malgrat que la mesura ha passat aquest dimarts pel consell de ministres, encara falta per veure la lletra petita del mecanisme, que no es revelarà fins que es firmi el conveni amb el govern espanyol. Després del consell de ministres d'aquest dimarts, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha tornat a defensar la mesura que es preveu que ajudi a unes 50.000 joves.

"És una bona mesura", s'ha tornat a defensar la ministra competent en matèria d'habitatge, que no ha volgut entrar en les crítiques del seu soci de govern. En canvi, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'hi ha afegit i ha tornat a advertir que la proposta és contraproduent: "Durant anys es va subvencionar l'habitatge com un producte financer, una política injusta i ineficaç", ha dit a través de Twitter. Aquest dilluns Sánchez argumentava que cal analitzar totes les mesures que s'han pres les últimes setmanes en aquest àmbit "en conjunt", i no només analitzar aquesta última, aplaudida pel PP.

A les crítiques de Díaz s'hi han afegit les del portaveu d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, Pablo Ehcenique, que ha recordat que fa només 18 dies el PSOE s'oposava a una mesura com la que ara ha anunciat.

Fonts del govern espanyol asseguraven aquest dilluns no saber quina idea havia plantejat Botín tres anys enrere i deixaven clar que la iniciativa s'ha treballat amb l'ICO. Això sí: el sector bancari n'ha estat informat i aquestes fonts admeten que les entitats financeres surten beneficiades d'aquest mecanisme.

stats