Habitatge
Política 07/05/2023

Sánchez anuncia un aval per a joves de fins al 20% de la hipoteca

El líder del PSOE situa com a 'target' de les ajudes capes menys vulnerables de la societat

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, en un acte de precampanya a Tenerife

MadridEl consell de ministres aprovarà aquest dimarts una línia d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a menors de 35 anys per pagar fins a un 20% d'una primera hipoteca. En un acte del PSOE a Santa Cruz de Tenerife, el president del govern espanyol ha anunciat aquesta ajuda per a joves que tinguin uns ingressos inferiors a 37.800 euros anuals i que vulguin fer el pas de convertir-se en propietaris. El límit de renda s'elevarà al doble si són dues persones les que volen adquirir l'habitatge i, en cas de tenir menors a càrrec, no hi haurà topalls d'edat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A falta d'acabar de veure la lletra petita d'aquestes ajudes, la Moncloa ha avançat que l'aval comptarà amb factors de millora en funció del nombre de fills que tinguin els potencials beneficiats i també si són famílies monoparentals. L'objectiu, subratlla el govern espanyol, és que l'entrada per poder-se hipotecar no sigui un "mur infranquejable". Els bancs haurien de posar menys impediments a algú que vol accedir a un pis perquè l'Estat respondria d'un percentatge en forma d'aval en cas que el comprador deixés de pagar. Si la hipoteca es va pagant, l'ICO no hauria de desemborsar res.

Amb el d'aquest diumenge, ja són quatre els anuncis diferenciats que el president espanyol ha fet en l'àmbit de l'habitatge. Primer els 50.000 pisos que es mobilitzaran de la Sareb, després 20.000 de nova construcció i rehabilitats amb finançament dels fons europeus i, per últim, 20.000 més de nova construcció en sòl propietat del ministeri de Defensa. L'última promesa de Sánchez, però, arriba després que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, llancés una iniciativa similar.

Quan el Congrés va aprovar la llei d'habitatge, el president conservador va voler fer públiques les seves propostes en aquesta matèria. Entre elles, un aval del 15% –ara Sánchez proposa el 20%– del preu de l'immoble. De fet, a la Comunitat de Madrid existeix el programa Mi primera vivienda, que la Moncloa apunta que no és del tot igual que la que Sánchez ha anunciat, si bé encara no n'ha donat els detalls. El govern d'Isabel Díaz Ayuso va fer una inversió de 18 milions d'euros per finançar un percentatge de l'adquisició de l'immoble mitjançant un acord amb tres entitats bancàries: Santander, CaixaBank i Ibercaja. L'executiu ajuda joves menors de 35 anys a assumir fins al 95% –un 15% si el banc finança el 80%– per a habitatges inferiors a 390.000 euros. Des que es va posar en vigor a mitjans de l'any passat, a Madrid ha servit per concedir 307 hipoteques, segons va explicar l'executiu d'Ayuso a finals de març.

A banda d'això, aquesta iniciativa que Feijóo també es volia fer seva s'afegia a una ajuda d'emancipació per valor de 1.000 euros per despeses objectives i un aval per cobrir la fiança per a qui no pogués fer el pas de comprar i optés pel lloguer. També des d'Unides Podem fa mesos que es reclamen mesures per als propietaris, si bé demanaven que servissin per fer front a l'impacte que la pujada de l'Euríbor està tenint en les hipoteques de tipus variable.

A qui es dirigeix Sánchez?

El d'aquest diumenge és un altre anunci de Sánchez dedicat fonamentalment a joves. A les portes de l'inici formal de la campanya electoral, s'afegeix al d'aquest dissabte de bonificar l'Interrail i el turisme intern a l'Estat, i al de divendres d'invertir 560 milions d'euros a desenvolupar la formació en programació i robòtica en les etapes escolars de primària i secundària.

A diferència d'altres mesures com l'ingrés mínim vital, la pujada del salari mínim interprofessional o la prohibició de desnonar famílies vulnerables sense alternativa habitacional, els últims moviments de Sánchez no van dirigits a les capes més humils de la societat. En aquest cas es tracta de persones que es poden permetre comprar un pis i el dels descomptes per a l'Interrail busca seduir joves que, probablement, ja es plantejarien fer un viatge com aquest.

stats