Immobiliari

L'alerta d'una immobiliària catalana als que busquen un lloguer: "Aniran mal dades durant anys"

Amat Immobiliaris encadena tres trimestres consecutius amb l'oferta d'arrendaments en mínims històrics

2 min
Imma Amat i Guifré Homedes, d’Amat Immobiliaris.

Barcelona"Per a la gent que vulgui incorporar-se al mercat de lloguer aniran mal dades durant anys". És l'última alerta d'Amat Immobiliaris sobre la caiguda de l'oferta d'arrendaments. Aquesta companyia familiar, que encadena tres trimestres consecutius en mínims històrics d'oferta en més de 75 anys, fa temps que assenyala el problema i adverteix que hi ha un col·lectiu especialment afectat: els que busquen un lloguer.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, el nombre de contractes de lloguer gestionats per Amat han disminuït un 25% el 2023, i més del 35% en dos anys, fet que juntament amb la forta demanda per accedir al mercat, trasllada la pressió als que volen entrar-hi. De tots els habitatges que la immobiliària ha llogat durant el 2023, el 15% s'ha fet sense arribar a publicar-se enlloc, sinó a través de llistes d'espera.

Aquest desequilibri ha tingut els seus efectes sobre els preus, sobretot a la ciutat de Barcelona, amb increments molt elevats del valor que es paga pel metre quadrat cada mes a districtes com les Corts (35%), Sant Martí (31%) i Gràcia (14%). "Fa 10 anys el 24% dels nostres contractes estava per sobre dels 1.000 euros, ara són el 75%", explica el director general d'Amat Immobiliaris, Guifré Homedes. La companyia gestiona 2.500 pisos de lloguer entre Barcelona, Sant Cugat, Sant Just Desvern i rodalia.

Menys compres i rotació

Aquesta caiguda de l'oferta dels lloguers disponibles s'explica per la creixent dificultat per comprar un habitatge –els preus estan alts i el crèdit hipotecari és car–, cosa que fa que la gent estigui més temps de lloguer i disminueixi la rotació dins el mateix mercat de lloguer. En el seu cas, aquesta rotació ha passat del 14% al 7%.

Homedes ha explicat que el canvi a altres modalitats de lloguer, com el de temporada, ha estat anecdòtic i ha situat el problema en els immobles que passen a la venda i que mai més tornen al mercat de lloguer. De fet, Amat Immobiliaris ven el doble de pisos dels que venia abans del 2020. "Quan es ven generalment no el compra un inversor, sinó una família, i desapareix del mercat de lloguer", afegeix.

Pel camí la demanda de lloguer també ha canviat: abans els menors de 40 anys eren més, hi havia menys demanda estrangera. "Ara és més variada: famílies, joves, estrangers... El mercat abans era únic i ara s'està dividint per tipus", ha explicat Homedes.

La llei i l'índex de preus

També ha criticat la llei d'habitatge estatal perquè considera que tindrà poc impacte en l'accés a l'habitatge. "Només per a la poca gent que pugui llogar i per als que ja estiguin de lloguer. Exclourà els més vulnerables i tothom que estigui fora de l'estàndard", ha dit. A més, ha lamentat que s'hagi de publicitar l'índex català i calcular la renda segons l'índex estatal i que no siguin coincidents.

En l'àmbit energètic Homedes també ha advertit que en un context regulador "tan canviant" el propietari no té incentius per millorar el seu parc immobiliari, fet que impacta en la qualificació energètica de l'habitatge.

stats