Turisme

La patronal de pisos turístics carrega contra la Generalitat pel nou decret

L'associació demana a l'executiu que no el "demonitzi" i el culpi dels problemes d'habitatge

2 min
El bloc de pisos del carrer Tarragona on ho ha 120 llicències de pisos turístics

BarcelonaLa patronal catalana d'habitatge turístic, Federatur, ha acusat la Generalitat d'ignorar el sector en l'elaboració del nou decret llei que preveu tancar 28.000 habitatges d'ús turístic (HUT) a tot Catalunya. El president de l'associació, David Riba, ha assegurat que l'executiu català està culpant erròniament els pisos turístics del problema d'habitatge: "Demanem que no se'ns demonitzi", ha apuntat aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de Federatur ha assegurat que les patronals han intentat "col·laborar" amb l'executiu català. "Hem recopilat informació, perquè una bona decisió es basa en la informació", ha dit. Malgrat això, ha afegit, la Generalitat "no ha tingut en compte tota la informació" que li ha fet arribar el sector i "no està tenint en compte totes les conseqüències" que tindrà la nova normativa.

Segons el decret llei aprovat recentment pel Govern català, els habitatges turístics registrats en 262 municipis catalans necessitaran una llicència urbanística prèvia de cinc anys per poder operar. L'objectiu de la Generalitat és frenar la proliferació d'aquest tipus d'habitatge a fi d'augmentar l'oferta per a ús residencial en aquells municipis.

Els municipis afectats per la norma són els que tenen un problema permanent d'accés a l'habitatge o una proporció de cinc o més HUT per cada cent habitants. El decret fixa un màxim de 10 HUT per 100 habitants, per la qual cosa a les poblacions on se superi aquesta proporció, els ajuntaments hauran de retirar llicències per complir amb el topall.

"Més pisos buits que pisos turístics"

En aquest sentit, Riba ha assegurat que a Catalunya hi ha uns 100.000 pisos turístics d'un parc d'habitatge que supera els tres milions, mentre que a la ciutat de Barcelona són 6.000 HUT en actiu de més de 900.000 pisos en total. "Hi ha més pisos buits que pisos turístics", ha assegurat.

Riba ha assegurat que els empresaris del sector estan "molt preocupats" pel decret, que pot posar en perill la feina dels treballadors, per la qual cosa ha reclamat al Govern que "recapaciti". Malgrat la petició de diàleg, les patronals ja van anunciar que portaran el decret llei al Tribunal Constitucional i reclamaran indemnitzacions per valor de 4.000 milions d'euros, ja que consideren que aquest tipus de norma només es justifica per legislar situacions d'urgència. A més, Riba ha lamentat que la Generalitat, aprovant la norma per decret, no ha hagut de consultar l'opinió d'altres grups parlamentaris.

stats