Economia 03/02/2020

El 2020 arrenca amb una lleu millora econòmica

Els experts alerten de l'impacte del coronavirus sobre les exportacions

Ara
2 min
El coronavirus podria afectar les exportacions, que fins ara mostraven un bon comportament.

BarcelonaEl 2020 ha començat amb moltes incerteses en l'àmbit de l'economia, amb alguns indicadors a la baixa que refermen un alentiment general. Per exemple, aquest dilluns s'han publicat les dades de matriculacions del mes de gener, amb un descens del 7,1% a Catalunya i del 7,6% a Espanya respecte del gener de l'any passat, de manera que s'ha trencat amb el repunt que s'havia produït els últims quatre mesos de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No obstant això, hi ha qui pensa que la lectura dels principals indicadors mostren que "l'alentiment és inferior al que s'havia previst", segons diu José García Montalvo, catedràtic d'Economia de la UPF, que matisa que la crisi del coronavirus pot fer variar les previsions. "La lectura del PIB del 2019 indica, com s'esperava, un debilitament de la demanda interna, però una millora en les exportacions", diu García Montalvo, "però ara cal veure què passa amb la Xina, que és un soci comercial molt important".

La desacceleració de l'economia es deixa veure també en altres sectors econòmics, a més de l'automoció. El PIB espanyol va créixer un 2% el 2019, l'increment més baix des del 2014. Un altre sector que nota l'alentiment és la construcció. Segons les dades del Col·legi d'Arquitectes, la superfície visada l'any 2019 a Catalunya –projectes als quals dona el vistiplau el Col·legi– va ser de 4,7 milions de metres quadrats, un 4,8% més que l'any anterior. Malgrat el creixement, les xifres mostren una clara desacceleració després d'anys de creixements de dos dígits. A Barcelona, en contra del que havia passat els últims cinc anys, la superfície d'habitatges visada va caure un 15,6%. A més, des de l'estiu el mercat hipotecari a Espanya s'ha situat en decreixements, i els preus dels pisos de segona mà han baixat un 0,3% al gener, com indica l'últim informe de Fotocasa. "La inversió residencial ha caigut a una velocitat molt més ràpida que la resta de l'economia", diu García Montalvo.

També la indústria ho nota.

Brots verds a Europa

stats