Transport

Magyar Vagon recorrerà al Suprem el veto a l'opa de Talgo i reclamarà indemnitzacions

El grup hongarès denuncia "indefensió" i no tanca la porta a una nova opa més endavant

2 min
Un tren Talgo de Renfe / TALGO

BarcelonaEl grup hongarès Magyar Vagon ha retirat l'opa que va llançar per 620 milions d'euros per controlar el 100% del fabricant de ferrocarrils espanyol Talgo després que dimarts el govern espanyol vetés l'oferta. La decisió es va adoptar aquest dijous en una reunió del consell d'administració de la companyia a Budapest i s'ha comunicat aquest divendres al matí a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el supervisor borsari espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el comunicat enviat a la CNMV, Magyar Vagon explica que va rebre la notificació del govern espanyol a les 19.00 hores del mateix dimarts en què es va aprovar per consell de ministres. La companyia hongaresa crítica que la decisió de l'executiu de Pedro Sánchez no està motivada i assegura que deixa l'empresa "en la més absoluta indefensió". L'empresa considera que el veto "no s'ajusta a la legislació".

És en aquest context que l'empresa amb seu a Budapest ha decidit recórrer davant el Tribunal Suprem la decisió de l'executiu espanyol, com ja va amenaçar que faria. Alhora, Magyar Vagon no descarta dur la batalla judicial a Europa. Aquest dijous Brussel·les no plantejava objeccions a la decisió de l'executiu espanyol, tot i que recordava que l'última paraula la té, arribat el moment, el Tribunal Europeu de Justícia de la Unió Europea (TJUE). El govern de Pedro Sánchez, que llegeix les paraules de Brussel·les com un "aval", havia informat la Comissió Europea de la decisió de vetar l'operació, confirmen fonts governamentals a l'ARA.

En concret, la companyia té dos mesos per interposar un recurs contenciós administratiu davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem contra la decisió del consell de ministres, "instant-ne la nul·litat, així com la indemnització de tots els danys i perjudicis causats".

Hostilitat cap a Viktor Orbán

El govern espanyol va anunciar el veto a l'operació aquest dimarts entenent que existien interessos estratègics –Talgo és considerada una empresa estratègica– i per raons "insalvables" de seguretat nacional. El principal recel dins el govern espanyol és el vincle de l'empresa hongaresa amb el govern ultraconservador de Viktor Orbán i, de retruc, la relació d'aquest amb Rússia.

Per frenar l'opa sobre Talgo, l'executiu de Pedro Sánchez va fer servir l'escut antiopes ideat per protegir les empreses espanyoles d'inversions de grups de fora de la Unió Europea, però també del Vell Continent, com seria el cas de Magyar Vagon. Malgrat el rebuig, Magyar Vagon no tira la tovallola: "En funció de l'evolució de les circumstàncies, es considerarà tornar a presentar una oferta per l'adquisició del 100% de Talgo", confirma en el mateix comunicat.

stats