Les indústries exportadores salven el 2020 i albiren un millor 2021

Les empreses d'Amec esperen augments de vendes i de plantilla el 2021

2 min
No poder acudir a fires com la de la imatge ha dificultat a les empreses captar nous clients.

BarcelonaEl PIB va caure més de l'11% a causa de la pandèmia, però aquest descens no ha afectat de manera igual totes les empreses. Les indústries més internacionalitzades, aplegades a l'Amec, han demostrat ser més resilients i han salvat el 2020 amb un lleu descens de la facturació i mantenint les exportacions i l'ocupació, segons mostra l'Informe Amec de Conjuntura 2020, que a més preveu un increment més gran de l'activitat per al 2021. "El 2020 ha sigut un parèntesi", ha dit aquest dijous el director general d'Amec, Joan Tristany, per a qui aquestes indústries "inicien una nova etapa ben posicionades".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'observatori de l'Amec, la facturació en conjunt de les seves empreses associades va caure només un 1,2% el 2020 malgrat la pandèmia. No obstant això, el covid-19 sí que n'ha afectat els resultats. Però, tot i això, tres de cada quatre empreses han tancat l'exercici sense pèrdues, ha destacat Tristany, que ha indicat que això "en garanteix la continuïtat de la majoria". "No hi ha risc de tancaments", ha reblat el directiu, que ha posat en valor el paper que han tingut els ERTO i els crèdits avalats per l'ICO per garantir la continuïtat d'aquestes empreses.

L'observatori indica que en conjunt les empreses d'Amec van augmentar un 0,9% les plantilles. Les empreses de l'associació tenen una ocupació total de més de 39.800 treballadors. A més, de cara al 2021 un 40% preveuen augmentar la plantilla i un 52% mantenir-la. Les exportacions han sigut un dels principals suports d'aquestes companyies, perquè mentre les vendes d'Espanya a l'exterior van caure un 10% el 2020, en el cas de les empreses de l'Amec van augmentar un 0,35%.

Creixement el 2021

El director general d'Amec ha destacat que, a diferència de la crisi financera del 2009, la resposta ara "ha sigut ràpida" i ha mostrat que "el sector exterior és un dels pocs que va fer els deures" després de la crisi anterior. Tot i mantenir un bon nivell exportador, el principal problema que han trobat les empreses als mercats internacionals ha sigut la captació de nous clients, en gran part per les restriccions a la mobilitat. La previsió per al 2021 és que hi haurà un creixement de les exportacions del 9,3%.

stats