Publicitat
Publicitat

La inflació es manté en màxims i se situa al 0,7% al novembre

Els preus seguiran pujant i arribaran al 2% al febrer, segons Funcas

L'índex de preus de consum, l'IPC, va pujar un 0,3% al novembre respecte al mes anterior, però va mantenir la seva taxa interanual al 0,7%. D'aquesta manera els preus encadenen tres mesos seguits en positiu, després de la taxa de setembre (0,2%) i octubre (0,7%).

Així ho reflecteix l'indicador avançat que ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística. En l'evolució interanual de l'IPC del novembre destaca el descens dels preus dels carburants, tant del gasoil com de la gasolina. Si es confirmen aquestes xifres, a mitjans de desembre, el fet que la taxa interanual es mantingui al 0,7% al novembre frenaria el ritme de creixement dels últims sis mesos, tot i que els preus es mantenen al nivell més alt dels últims tres anys.

Els preus seguiran a l'alça, fins al 2%

Tot i així, l'indicador encara queda lluny de les taxes registrades abans de la crisi: l'últim mes en el qual els preus van arribar a una taxa més habitual per a l'economia espanyola va ser l'agost del 2013, quan l'IPC es va situar en l'1,5%.

La tendència, però, és tornar cap a aquesta línia, segons indica l'últim estudi de Funcas. La Fundació de Caixes d'Estalvi calcula que els preus tornaran a tocar el 2% a principis de l'any que ve, després de quatre anys per sota d'aquest llindar, que el Banc Central Europeu considera òptim per al creixement econòmic. Segons aquestes previsions els preus tornaran a aproximar-se al 2% els mesos de febrer i abril. La segona meitat de l'any, però, tornaran a baixar fins a situar-se al voltant de l'1% al desembre, segons aquest estudi.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT