Economia 24/04/2013

Un informe del govern espanyol planteja allargar més enllà dels 67 anys l'edat de jubilació

El text, distribuït entre els grups parlamentaris, apunta també a revisar el lligam de les pensions amb l'IPC i el model de càlcul per fer sostenible el sistema en el futur

E. F.
2 min
La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, a la reunió d'ahir amb la comissió d'experts que treballaran en l'informe sobre la sostenibilitat del sistema de pensions.

BarcelonaEl ministeri d'Ocupació ha distribuït aquest dimecres un informe en el qual apunta a la possibilitat que l'edat legal de jubilació s'acabi allargant més enllà dels 67 anys un cop es dissenyi l'anomenat factor de sostenibilitat del sistema, en el qual han començat a treballar un grup d'experts independents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al document del govern espanyol es parla no només de retardar novament l'edat legal de jubilació a partir del 2027, sinó també de modificar el sistema de càlcul d'anys cotitzats per rebre la pensió de manera que l'edat real de jubilació s'apropi al màxim a la legal.

Una tercera via que pot veure's alterada depenent de quin acabi sent el disseny d'aquest factor de sostenibilitat és el lligam que tenen actualment les pensions i l'índex de preus de consum (IPC). L'actualització de les pensions es fa fins ara tenint en compte la inflació del mes de novembre de cada any, però això, segons el document del ministeri, també pot canviar.

El document justifica que el factor de sostenibilitat s'ha de consensuar per acabar amb situacions "perverses" que han fet que les pensions hagin crescut els últims mesos "més que els sous i que la variació de preus".

El text que la ministra Fátima Báñez ha fet arribar als grups parlamentaris i agents socials que formen la mesa del Pacte de Toledo recull diferents sistemes que ja estan en marxa als països europeus.

Fonts parlamentàries han assegurat que el text no és vinculant i que el sistema de sostenibilitat encara s'ha de negociar. De fet, tot just s'ha posat en marxa un grup d'experts independents triats pels agents socials i els grups polítics que fer un informe sobre el sistema de sostenibilitat que haurà d'estar enllestit a finals del mes de maig.

stats