La inflació torna a terreny negatiu a Espanya i tanca al -0,3% al gener

La inflació catalana tanca plana, amb una taxa del 0%, després de l'abaratiment dels preus en plenes rebaixes d'hivern

L' índex de preus de consum (IPC) va tornar als números vermells al gener a Espanya, amb una taxa interanual del -0,3% després que els preus hagin retrocedit quasi un 2% respecte el desembre. El principal motiu del descens de la inflació va ser la  baixada dels preus de l'electricitat en el sector de l'habitatge. L'any comença amb inflació negativa a Espanya després que el 2015 es tanqués plana.

En el cas de Catalunya, els preus van caure al gener empesos per les rebaixes d'hivern i l' IPC va acabar pla, amb una taxa del 0%. En un sol mes els preus han caigut un 1,7%.

Segons ha publicat aquest divendres l' Institut Nacional d'Estadística, l'IPC a Espanya s'ha situat al mateix nivell que el novembre del 2015 i ha reprès els valors negatius que havia acumulat des del juliol del 2014.

El grup amb més influència en el descens de l'IPC ha estat l' habitatge, amb una caiguda del 6% interanual, gairebé quatre punts inferior a la del desembre, causada fonamentalment per la disminució dels preus de l'electricitat, enfront de la pujada que va registrar el gener del 2015.

D'altra banda, els preus de consum han baixat el gener l'1,9% respecte el mes anterior mentre que l' IPC harmonitzat -que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona euro- ha baixat el 0,4% en taxa interanual i el 2,5% en taxa mensual.