Economia 29/08/2016

Rècord d’inversió estrangera a la construcció a Catalunya

El 2015 va fregar els 700 milions a Catalunya,gairebé cinc cops més que durant l’any anterior

Xavier Grau
3 min
La construcció residencial pren el relleu a l'obra pública.

BarcelonaEl sector de la construcció és el que més ha patit la crisi econòmica, malgrat que ja s’albira una recuperació i comença a aportar creixement al PIB i a la creació d’ocupació. Un creixement que, no obstant això, se centra bàsicament en l’edificació residencial, ja que l'obra civil continua deprimida, bàsicament per la falta de licitació d'obra pública.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però en la millora de la construcció residencial ha entrat amb força un nou element: la inversió estrangera. A Catalunya, l’any 2015 el capital estranger va aportar 694 milions d’euros d’inversió, la xifra més alta des que hi ha registres, segons dades del ministeri d’Economia.

Inversió estrangera a Catalunya en el sector de la construcció

De fet, aquesta quantitat suposa multiplicar per més de 4,5 vegades (un 362%) la xifra de l’any anterior. Mai havia arribat a cotes tan altes: el registre més alt s’havia produït l’any 2011, amb 184 milions.

La tendència és general al conjunt de l’Estat, però molt més aguditzada a Catalunya. Segons les dades del ministeri d’Economia, al conjunt d’Espanya la inversió bruta en el sector de la construcció el 2015 va pujar en 4.706 milions, amb un increment del 167%. Una pujada important, però per sota de l’augment de Catalunya, que rep el 14,7% de tota la inversió estrangera en el sector de la construcció a l’Estat.

El repunt en la inversió estrangera en el sector de la construcció ve acompanyat també d’un augment del capital estranger en les activitats immobiliàries. Malgrat que no és tan pronunciat, el capital forani també aposta per l’immobiliari i les inversions s’han més que duplicat entre el 2014 i el 2015, passant de 171 milions a 362 milions.

Estrangers i fons d’inversió tiren del sector immobiliariMalgrat aquest repunt, en el cas de les activitats immobiliàries els màxims històrics es van assolir l’any 2010 amb 960 milions d’euros i l’any 2002, amb 566 milions. No obstant això, el 2015 s’ha convertit el tercer millor exercici de tota la sèrie històrica.

Entre els factors que ajuden aquest increment de la inversió estrangera en el sector de la construcció hi ha el mal moment dels mercats, amb uns tipus d’interès molts baixos, i fins i tot negatius, per al deute públic. Addicionalment, les borses que no acaben d’arrencar i donar una rendibilitat atractiva als inversors.

El mateix Banc d’Espanya assenyala que la rendibilitat del sector immobiliari és positiva i creixent des de l’inici del 2014, i que va assolir en el quart trimestre del 2015 una rendibilitat del 8,8% anual, superant de llarg altres alternatives d’inversió. Com a exemples, l’Íbex va registrar un descens del 3,9% el darrer trimestre de 2015, la rendibilitat dels bons de l’Estat a 10 anys estava en l’1,6% en el mateix període, i la dels dipòsits a 1 o 2 anys en el 0,4%.

Segons la distribució sectorial que fa el ministeri d’Economia, la construcció va ser el principal imant per a la inversió estrangera a l’Estat l’any 2015, amb 4.706 milions (+167%), seguit de la indústria manufacturera, amb 3.384 milions (+58%), i les activitats immobiliàries van ocupar el tercer lloc, amb 2.992 milions (–0,55%). A més, el ministeri destaca que del capital de fora que va anar al sector de la construcció, una gran part, 3.019 milions d’euros, van destinar-se a la construcció d’edificis residencials, mentre que 1.490 milions van anar a la promoció immobiliària.

Líder en captació d'inversió

Aquestes xifres demostren que la construcció es va convertir el 2015 en el sector líder de captació d’inversió estrangera, amb prop del 22% del total, del qual la construcció residencial va aportar el 14%, i la promoció immobiliària, el 7%.

L’augment de capital estranger en la construcció s’emmarca dins la millora generalitzada de la inversió de fora l’any 2015. Al conjunt de l’Estat es van captar 21.724 milions d’euros, un 11% més que l’any anterior i el cinquè millor any des del 2000, mentre que a Catalunya l’augment va ser fins i tot superior, del 57,8%, fins als 4.783 milions d’euros.

El pes relatiu de la inversió estrangera en el sector de la construcció és encara més important si es contextualitza dins l’evolució del sector, ja que el 2015, segons la Cambra de Comerç de Barcelona, malgrat els bons indicadors, els habitatges nous iniciats a la província de Barcelona només suposen un 7% dels que es van iniciar el 2006.

Aquell any es va iniciar la construcció de més de 60.000 habitatges, però la xifra va caure un 93%, fins a tocar mínims el 2013. El 2015 hi va haver un augment del 70% en el nombre d'habitatges nous iniciats, però com que havia caigut tant, en nombres absoluts van ser 4.543, una xifra encara molt llunyana dels màxims històrics.

stats