La inversió hotelera a Espanya es dispara un 40% impulsada per Madrid

Les operacions tancades fins al juny superen els 1.000 milions d'euros i inclouen la venda del Ritz de Madrid al grup Mandarin

La inversió hotelera a Espanya va arribar als 1.000 milions d'euros durant el primer semestre de l'any, un 40% més que durant la primera meitat de l'any passat, segons la consultoria immobiliària JLL. Madrid és qui lidera per davant de Barcelona aquest increment, amb un total de 240 milions captats, per només 94 milions a Barcelona.

Entre les operacions tancades en aquest període hi ha la venda de l'Hotel Ritz de Madrid per 130 milions d'euros a la família Olayan i al grup hoteler Mandarin, una operació assessorada per JLL. A la capital d'Espanya s'han venut hotels com el Rafael Orense o el Tryp Atocha.

El 2015 està marcat, però, en el cas de Barcelona per   la moratòria hotelera que ha aplicat el govern municipal d'Ada Colau. Malgrat aquest nou escenari de suspensió de noves llicències turístiques durant un any, el projecte de transformació de la Torre Agbar en hotel tirarà endavant.

Inversió rècord al món

A escala mundial, es va aconseguir un nou màxim històric de 42.000 milions de dòlars (37.948 milions d'euros) d'inversió hotelera, que suposen un increment del 55% respecte als sis primers mesos del 2014. Aquesta xifra fa que la consultoria auguri una inversió rècord a finals d'any.

Segons reflecteix aquest estudi, entre les tendències destaca l'increment de la inversió procedent del Pròxim Orient i la Xina continental en el sector hoteler mundial.

Els fons de capital risc nord-americans segueixen sent la principal font de capital per a la inversió hotelera durant el primer semestre.