Economia 10/02/2015

La inversió en R+D creix un 0,2% a Catalunya, la comunitat amb més empreses innovadores de l'Estat

El Govern veu amb esperança aquest "canvi de tendència" i es proposa invertir 224 milions d'euros en innovació els propers cinc anys

Ara
1 min
Felip Puig el 17/04/2013

BarcelonaLa inversió privada en innovació va créixer un 0,2% el 2013. Les empreses catalanes van invertir 1.676 milions d'euros en R+D aquell any i van capgirar així la tendència a la baixa dels últims anys. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, veu amb "esperança" aquesta dada i reitera els esforços del Govern de la Generalitat en un sector que considera prioritari.

D'altra banda, Catalunya concentra el 20,9% de les empreses d'innovació tecnològica de tot l'Estat, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el 2013 n'hi havia 8.206.

També va créixer el nombre de professionals ocupats en R+D. El 2013 es va arribar a més de 44.500 persones treballant en el sector, un 0,1% més que l'any anterior. Aquesta xifra representa el 21,9% del personal dedicat a la innovació del conjunt de l'Estat espanyol. En un rànquing europeu, Catalunya ocuparia la 8a posició, per sobre de països com Alemanya, Països Baixos o el Regne Unit, segons ha explicat el conseller Puig en la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts.

La inversió del Govern

A banda d'aquest augment de la despesa privada, el Govern ha volgut reiterar els seus esforços en impulsar el sector. En aquest sentit, la Generalitat preveu invertir-hi 224 milions d'euros, la meitat dels quals procediran dels fons europeus Feder i la resta d'empreses i d'aportacions directes de l'executiu català. Aquesta xifra es destinaria al pla Ris3cat, una estratègia d'especialització intel·ligent dirigida a les empreses, 60 per a nuclis d'innovació tecnològica i 20 per a inversors d'alt impacte.

D'altra banda, el Govern aportarà 45 milions fins el 2016 a la fusió de sis centres de tecnologia en un gran proveïdor industrial que s'anomenarà Eurecat.

stats