Economia 24/07/2019

Javier Faus recupera Josep Piqué per al Cercle d'Economia

El nou president de la institució demana "una nova estructura de poder a Espanya"

i
àlex Font Manté
2 min
El nou president del Cercle, Javier Faus, a l'esquerra, rebent la salutació del president sortint, Juan José Brugera.

BarcelonaJavier Faus ja és oficialment el nou president del Cercle d’Economia després d’un procés en què, com és costum en aquesta institució, ningú ha presentat alternativa a la candidatura impulsada per l’anterior president. Dels aproximadament 1.300 socis que té la institució, només una tercera part han participat en l'elecció del nou president, que ha rebut 423 vots a favor, 1 vot en contra i 1 abstenció. Tot i aquesta calma institucional, Faus ha demostrat ganes de sacsejar el Cercle durant els tres anys que duren els mandats: gairebé totes les persones de la junta directiva són noves i, per primera vegada, la meitat són dones.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que una renovació com aquesta és ben poc habitual, Faus vol preservar les essències de la institució, motiu pel qual ahir va anunciar que en reformaria els estatuts per crear un consell assessor, integrat pel president sortint i pels dos anteriors.

Això significa que el nou consell assessor del Cercle, en aquesta primera etapa, estarà integrat per Juan José Brugera (president fins ahir mateix), Antón Costas i Josep Piqué. L’exministre va liderar el Cercle fins al 2013 i des d’aleshores no ha sigut membre de cap càrrec a la institució. Va ser en aquella etapa, precisament, quan Javier Faus va entrar per primer cop a la junta que des d’ahir ha passat a presidir.

El seu programa

Durant el seu discurs d’acceptació del càrrec, Faus ha reclamat “una nova estructura de poder a Espanya” per repartir “molt més equitativament els beneficis de la centralitat, tal com el Cercle ja va denunciar l’any 2001”. El nou president ha afegit que “l’obsessió per concentrar en un mateix lloc tots els poders, públics i privats, no beneficia a l’hora de trobar una sortida al conflicte” polític entre Catalunya i Espanya.

En el seu discurs, Faus ha criticat l’independentisme unilateralista i ha alertat que l’'statu quo' “no és la solució”. El nou president, seguint la línia tradicional del Cercle, defensa una tercera via que, en el seu cas, té com a proposta principal convertir Barcelona en cocapital d’Espanya. Però es tracta, segons va concretar, d’una cocapitalitat sense efectes jurídics. “Simplement reclamem el protagonisme que Barcelona es mereix per pes econòmic i cultural”, ha dit.

A banda, el nou president ha anunciat la voluntat perquè la trobada anual del Cercle, que des de fa 22 anys es fa a Sitges, es passi a fer a Barcelona.

stats