Economia 04/04/2014

Rosell: “Els empresaris no som ningú per dir què ha de fer el Govern. Si Mas té el suport del Parlament, que ho faci ”

El president de la CEOE demana als presidents català i espanyol "que retrocedeixin com a mínim una passa" perquè hi hagi entesa sobre la qüestió sobiranista. Adverteix que el BCE podria deixar els bancs catalans sense liquiditat si Catalunya s'independitza

Ara
2 min
Joan Rosell, president de la patronal espanyola CEOE, a 'Els Matins' de Tv3

BarcelonaEl president de la CEOE, Joan Rosell, creu que Mas ha de tirar endavant amb el seu pla sobiranista si té el suport del Parlament i assegura que els empresaris "no són ningú" per dir "què s'ha de fer des del punt de vista polític". En una entrevista a 'Els matins', de TV3, el líder de la patronal espanyola no ha amagat la seva oposició a la independència de Catalunya, però ha evitat criticar l'empresari Víctor Grífols, que aquest dijous va reclamar al president de la Generalitat que "no s'arronsi" i tiri endavant amb el procés. "Els empresaris diem sempre als polítics que no s'arronsin", s'ha limitat a dir Rosell. "Els líders polítics han de fer el que creguin oportú, la societat ja opinarà després, quan hi hagi eleccions", ha advertit.

El 'think tank' de la CEOE, l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE), va presentar aquest dijous al Círculo Ecuestre de Barcelona un informe que aventurava que, en cas de secessió, les exportacions a la resta de l'Estat caurien prop d'un 50%, les entitats financeres amb seu a Barcelona canviarien de seu, la prima de risc pujaria, el cost de finançament de les empreses també, marxarien actius financers i es deslocalitzarien empreses. Rosell ha defensat l'informe i ha dit que "és una opinió tècnica respecte de com està el sistema financer". El document assegura que si Catalunya se separa d'Espanya, bancs com CaixaBank o el Sabadell perdrien l'accés a la liquiditat il·limitada amb què el BCE sosté la banca europea. "El BCE no ha contestat si en el cas hipotètic que Catalunya fos independent continuaria donant diners al sistema financer català", ha remarcat.

Rosell ha evitat entrar en detalls sobre la consulta sobiranista. No ha dit si la defensa o no; s'ha limitat a dir que reclama més informació per saber com es plantejaria. Sí que ha dit que confia que hi haurà diàleg entre els governs català i espanyol i que "tothom ha de retrocedir com a mínim una passa". El president de la patronal constata que el problema d'entesa entre Catalunya i Espanya és de fons i ve de lluny, i que "hi ha grandíssimes diferències amb el que es diu aquí i el que es diu allà".

Per Rosell, amb tot, el problema més gran del país és l'atur i la crisi, per bé que en els últims sis mesos ha notat "una millora". "Primer cal sortir de la crisi, després ja parlarem de les altres qüestions", ha conclòs.

stats