LABORAL
Economia 05/08/2011

Dos de cada tres joves volen emigrar per trobar feina

Un 32% dels que marxen no es plantegen tornar i la UGT ha demanat avui al Govern mesures per garantir la recuperació de tot el talent que es perd

Agències
1 min

BarcelonaEl 68% dels joves espanyols volen emigrar per trobar una sortida laboral digna que no troben a Espanya, o bé per seguir formant-se, segons les dades de l'Eurobaròmetre. Un 36% marxen per un temps determinat, però un 32% no es plantegen tornar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La UGT de Catalunya ha considerat avui que aquestes dades de no retorn "són preocupants" per al futur del mercat laboral i per a l'economia. El sindicat ha batejat aquesta generació com la dels "Joves Emigrants Sobradament Preparats (JESP)", que s'escapen no només de l'atur, sinó també de la precarietat laboral que els dificulta l'emancipació.

El portaveu de Joves de la UGT, Daniel García, subratlla que tot aquest cúmul de situacions fa que l'Estat espanyol ja s'hagi convertit en un mercat potent d'exportació de mà d'obra qualificada. García també retreu al govern espanyol i a la Generalitat que en comptes de preocupar-se per aquesta pèrdua de talent "la fomentin".

"No estem en contra que els joves puguin marxar, formar-se, i continuïn aprenent, però el que preocupa és que ho facin sense bitllet de tornada perquè es talent que no recuperarem", ha justificat García.

García va recordar que, a banda d'una taxa d'atur molt alta, les dades de l'OCDE diuen que el 44% dels joves espanyols d'entre 25 i 29 anys tenen una ocupació per sota del seu nivell d'estudis.

A més a més, un 56% dels joves treballen amb contracte temporal, cosa que segons García "no els permet tirar endavant un projecte de vida". Això es reflecteix en la taxa d'emancipació juvenil, que se situa actualment al 28,2%, mentre que a finals del 2008 la taxa era del 33,7%.

stats