Economia 06/10/2016

Juan Manuel Santos-Suárez assumeix la presidència de la CNMV

Elvira Rodríguez cessa per la manca d'acord dels partits per renovar-la

Ara
2 min
El president en funcions de a CNMV, Juan Manuel Santos-Suárez.

MadridEl conseller de més antiguitat de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Juan Manuel Santos-Suárez, assumeix aquest dijous la presidència en funcions d'aquest organisme supervisor de les borses i mercats, per evitar el bloqueig de la institució davant la falta d'un govern espanyol en plenes funcions que en pugui renovar la cúpula.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La manca d'acord entre els diferents partits polítics ha provocat que la fins ara presidenta, Elvira Rodríguez, no hagi pugut continuar en el càrrec, ni tan sols en funcions, fins que hi hagi un nou govern espanyol.

Així, Santos-Suárez assumeix les funcions de president i també de vicepresident, ja que Lourdes Centeno, que ocupava el càrrec, també cessa aquest dijous com a número dos de la institució.

El nou president en funcions de l'organisme va ser nomenat conseller de la CNMV el 3 de maig del 2014 i, en ser el conseller de més antiguitat, assumeix la presidència i la vicepresidència tal com marca el reglament d'aquest organisme, que diu que en cas de cessament el president serà substituït pel vicepresident i, si no n'hi ha, pel conseller de més antiguitat.

Santos-Suárez va néixer el 20 d'octubre del 1953 i va exercir com a conseller d'Avalmadrid abans del seu nomenament com a conseller de la CNMV. És llicenciat en Dret per la Universitat de Deusto i MBA per Iese. També va ser viceconseller d'Hisenda de la Comunitat de Madrid i conseller i director general de l'agencia de valors de Merrill Lynch.

A més, a partir d'aquest dijous el consell de la CNMV assumeix totes les funcions executives, perquè la comissió executiva de l'organisme no té prou quòrum per resoldre les qüestions diàries que afecten la institució.

Elvira Rodríguez va assumir el càrrec de presidenta de la CNMV el 6 d'octubre del 2012, en substitució de Julio Segura. Durant el mandat va haver d'abordar problemes de solvència de companyies com Pescanova i Abengoa, i gestionar noves mesures per evitar escàndols sonats com el de les participacions preferents. En aquest sentit, va defensar la creació d'un 'semàfor' de riscos per classificar els productes financers amb vista a protegir el petit inversor i que més tard el govern espanyol inclouria en una ordre ministerial. A més, va investigar possibles irregularitats en la caiguda en borsa de Bankia amb motiu del seu marc d'ampliació per canviar instruments híbrids per accions.

Elvira Rodríguez va introduir a més la figura dels coneguts 'mystery shopper' per vigilar la informació en la comercialització de productes financers. La presidenta sortint, a més, va reclamar moltes vegades més efectius per a la CNMV i va impulsar l'elevació a rang de llei de qüestions del govern corporatiu.

stats