Empreses

Judici pel trasllat de Ciments Molins: l'empresa reconeix que els directius no han marxat a Madrid

El cas queda vist per a sentència després que les dues parts implicades hagin declarat a Madrid aquest dilluns

3 min
Fàbrica de Ciments Molins a Sant Vicenç dels Horts.

MADRIDVist per a sentència. Així ha quedat el judici de l'empresa catalana Ciments Molins pel trasllat de la seva seu social. Poc després de l'1 d'Octubre, aquesta companyia va optar traslladar la seu social de Sant Vicenç dels Horts a Madrid. Alguns accionistes familiars van rebutjar aquest moviment i van portar el cas als tribunals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts, quatre anys després d'aquell trasllat, les dues parts s'han trobat al jutjat mercantil número 3 de Madrid. El judici ha durat només un dia i el jutge ara haurà de prendre una decisió sobre la legalitat d'aquell trasllat. Tal com va avançar l'ARA, un grup d'accionistes —membres de la branca familiar Molins Amat— van decidir presentar una demanda després que la direcció de la companyia ignorés repetidament la petició de replantejar aquell canvi i que la seu social tornés a Catalunya.

En concret, aquests accionistes demanen a la justícia que declari il·legal el trasllat perquè consideren que tenir la seu social a Madrid però no tenir-hi el centre de decisió real (com per exemple, l'equip directiu o l'activitat) és un frau de llei. Des del seu punt de vista, "ha quedat acreditat que tot continua igual". D'altra banda, els representants de l'empresa han argumentat al judici que a Madrid s'hi celebren els consells d'administració de forma més recurrent, hi tenen alguna oficina i s'ha contractat algun empleat, per bé que la immensa majoria continuen a Catalunya, així com tot l'equip directiu, segons expliquen fonts presents al judici.

Aquests elements fan que l'empresa asseguri que es compleixen els requisits legals per considerar que té la seva seu efectiva a Madrid, com ja ha defensat amb anterioritat. "Ara, la discussió jurídica està en si això és o no suficient", apunten fonts de la part demandant. Ciments Molins no ha volgut fer cap valoració quan l'ARA els ho ha demanat.

El judici ha durat quatre hores i hi han declarat el president de Cimens Molins (Joan Molins) i el conseller delegat (Julio Rodríguez), a més del director financer i el director de l'àrea jurídica. És el primer cas conegut d'una empresa que ha acabat als tribunals després del trasllat de milers de seus socials en les setmanes posteriors a l'1-O. No hi ha gaires sentències que hagin resolt un cas com aquest, de manera que el resultat no és previsible.

El decret Guindos, al punt de mira

Però la demanda va més enllà del cas particular de Ciments Molins. Els demandants també sol·liciten que es declari inconstitucional el famós decret Guindos, amb el qual el govern espanyol va facilitar el trasllat de seus socials donant poders als consells d'administració de les empreses per prendre aquesta decisió sense consultar-ho a les juntes d'accionistes, com fins aleshores exigia la llei. De fet, això va permetre que dies posteriors a l'1 d'Octubre diferents empreses catalanes decidissin canviar d'un dia per l'altre la seva seu social.

Així, a banda del cas de Ciments Molins, el jutge ha de decidir encara si tramita o no aquesta sol·licitud. En cas que tiri endavant, la sentència podria tardar més temps en publicar-se. En canvi, si la rebutja, les fonts consultades creuen que la sentència podria trigar poc, per bé que després les parts podrien recórrer la decisió a instàncies jurídiques superiors en cas de no estar-hi d'acord.

En funció de la decisió del magistrat, caldrà veure si la sol·licitud de la part demandant té o no implicacions per a la resta d'empreses que l'any 2017 van traslladar la seu social sense passar per la junta d'accionistes i, per tant, si marca un precedent. En aquell moment, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va argumentar que diverses organitzacions empresarials li havien demanat aquest canvi legislatiu.

stats