Economia 06/09/2017

La justícia europea anul·la la multa de 1.060 milions a Intel

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea vol que s'examinin de nou les al·legacions de l'empresa

Agències
2 min
Imatge de la seu d'Intel a Santa Clara, Califòrnia.

BarcelonaEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va anul·lar ahir la sentència del Tribunal General de la UE que ratificava la multa 1.060 milions d'euros imposada per la Comissió Europea a l'empresa nord-americana Intel per abusar de la seva posició dominant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Comissió Europea va sancionar Intel el 2009 per haver abusat de la seva posició dominant en el mercat dels processadors durant sis anys, entre 2002 i 2007. Els acusava d'aplicar una estratègia destinada a expulsar del mercat el seu únic competidor important, l'empresa AMD Inc (AMD).

L'organisme va considerar aleshores que Intel ocupava una posició dominant perquè posseïa una quota de mercat del voltant del 70% o més i perquè per als competidors resultava extremadament difícil entrar al mercat i expandir-se. Segons la Comissió, l'abús va consistir en diverses mesures adoptades per Intel respecte als seus clients -fabricants d'ordinadors- i al distribuïdor europeu de dispositius microelectrònics Media Saturn Holding.

Així, segons va exposar Brussel·les, Intel va concedir descomptes a quatre destacats fabricants d'ordinadors (Dell, Lenovo, HP i NEC) amb la condició que aquests li compressin pràcticament la totalitat de les plaques processadores.

Intel va interposar un recurs davant el Tribunal General contra la decisió de la Comissió, en el qual sol·licitava l'anul·lació o una reducció substancial de la multa. El tribunal va desestimar-ho el 2014. Intel, però, va continuar amb un recurs de cassació davant del Tribunal de Justícia, en què va demanar que es consideressin més circumstàncies.

Ara el TJUE ha considerat que el tribunal general estava obligat a examinar més aspectes i ha anul·lat la sentència del Tribunal General i per tant la multa multimilionària. A més, aquest tribunal afegeix que ara s'han de reexaminar les circumstàncies a les quals fa referència Intel en les seves al·legacions.

stats