La justícia europea avala gairebé tot l’impost als grans establiments de Catalunya

El jutge creu que hi pot haver ajuts d’estat, perquè els mercats municipals n'estan exempts

La justícia europea ha avalat l’impost als grans establiments que s'aplica a Catalunya, tot i que amb matisos. El Tribunal de Justícia de la UE considera que l’impost per a comerços superiors als 2.500 metres quadrats, a causa de l’impacte mediambiental que té la seva activitat, és d’acord amb la normativa europea. Tot i així, al país existeix l’exempció a establiments com els mercats municipals, que podria ser "una ajuda d’estat", segons la interlocutòria del jutge, " perquè té un caràcter selectiu"

L’impost també existeix a Astúries i l’Aragó, però en aquest cas el jutge no hi veu res d'il·legal. El cas es remunta a la denúncia que va fer l’Anged, la patronal de grans empreses de la distribució, de la qual són membres El Corte Inglés o la francesa Fnac. Segons les queixes de l'organització, el gravamen anava en contra de la llibertat d’establiment, però la sentència ho rebutja i no hi veu cap discriminació en fixar un criteri a partir del qual començar a aplicar l’impost.

Tampoc considera que és una ajuda d’estat que els petits comerços no estiguin obligats a pagar aquest impost, ja que l’impacte mediambiental de la seva activitat o el desplaçament que han de fer els consumidors és molt diferent al fet d’anar a un centre comercial als afores d’una ciutat. "És innegable que l’impacte mediambiental dels establiments comercials depèn en gran mesura de les seves dimensions, perquè com més gran és la superfície de venda, més afluència de públic hi ha, cosa que es tradueix en un augment dels efectes negatius sobre el medi ambient", explica la sentència. 

Exempció als mercats municipals

Tot i així, el jutge afegeix que en el cas de Catalunya sí que hi podria haver una ajuda d’estat. A la llei catalana, n'estan exempts "els grans establiments comercials col·lectius", com per exemple els mercats municipals, tot i que "la seva superfície de venda sigui igual o superior" als 2.500 metres quadrats, a partir dels quals s’aplica l’impost.

"El Tribunal de Justícia considera que aquest criteri estableix una diferència entre dues categories de grans establiments comercials que es troben objectivament en una situació comparable", ha decretat el tribunal comunitari. Així doncs, Catalunya hauria de tornar a canviar la llei, que ja havia reformat el 2015 pels dubtes que tenia la Comissió Europea sobre la mesura, que considerava contrària a les normes comunitàries.