Macroeconomia

L'FMI preveu un creixement "impressionant" del PIB dels EUA

L'empenta dels nord-americans podria tenir conseqüències negatives per a l'economia mundial i la moderació de la inflació

2 min
Un home passa per davant del logotip del Fons Monetari Internacional (FMI) a la seva seu a Washington, Estats Units, en una imatge d'arxiu

WashingtonEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha anunciat aquest dimarts que preveu un creixement del 2,7% del PIB dels Estats Units per a aquest any. L'organització veu aquesta evolució com un fet "excepcional" i "impressionant", ja que es tracta d'un augment de sis dècimes més sobre les previsions que ja s'havien fet al gener. En el conjunt del planeta, l'organisme millora en una dècima la seva previsió de creixement de la riquesa i el situa en el 3,2% per a aquest any. L'FMI ha destacat la "sorprenent" resiliència de l'economia malgrat els conflictes bèl·lics arreu del planeta.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per al 2025 l'organisme també fa una estimació del creixement del PIB nord-americà en dues dècimes, fins a l'1,9%. Es tractaria d'un alentiment que s'explica per "un ajustament fiscal gradual i una suavització en els mercats laborals que desaccelerarà la demanada agregada".

Encara que aquest creixement de l'economia nord-americana pugui ser vist com una bona notícia per a l'economia mundial, aquesta empenta dels EUA podria posar en risc la caiguda de la inflació, que es resisteix a baixar del 3% sense arribar a l'objectiu del 2%. "Una inflació persistent i inesperada als EUA podria desencadenar una revisió a l'alça de les expectatives de les taxes d'interès als EUA i causar una apreciació del dòlar estatunidenc. En alguns casos, això podria posar sota pressió el sector financer", avisa l'informe de perspectives econòmiques publicat per l'FMI.

És per això, avisa l'organisme, que la força del dòlar pot afectar negativament el creixement mundial i "crear diferències globals més grans" entre països, segons l'informe.

L'excepció espanyola a l'eurozona

Les previsions de creixement pel PIB europeu de l'FMI situen Espanya com l'excepció entre els seus veïns. Aquest dimarts l'organització ha rebaixat les previsions de creixement d'aquest any per a l'eurozona una dècima, fins al 0,8%, i ha fet el mateix en dues dècimes per al 2025, fins a l'1,5%, que afecten Alemanya i França. En canvi, preveu que Espanya registri un creixement de l'1,9% el 2024, quatre dècimes més del que l'FMI esperava al gener.

Per al 2025 l'FMI també preveu que el PIB d'Espanya pugi un 2,1% gràcies al bon ritme del consum, la renda disponible i la millora de la cartera de serveis i turisme, així com l'arribada dels fons europeus Next Generation.

stats