Economia 17/03/2021

L'ICF duplica el volum finançat l'any de la pandèmia

L'entitat acaba l'exercici del 2020 amb un 81% menys de guanys que l'any anterior

2 min
ICF, l’entitat financera al servei de les pimes i els emprenedors de Catalunya  L’entitat finança i inverteix en empreses competitives d’arreu del territori, complementant el sector financer privat Des de gener de 2018, l’ICF ha contribuït  al creixement de més de 300 empreses  per un import de 230 milions d’euros

BarcelonaL'Institut Català de Finances (IFC) va finançar l'any passat 3.800 empreses amb 1.329 milions d'euros. És, en tots dos casos, el doble de volum que un any enrere, una foto que “diu molt de l'esforç inversor” que s'ha fet l'any de la pandèmia, segons ha sintetitzat aquest dimecres Víctor Guardiola, conseller delegat d'aquesta entitat financera pública. Sobretot perquè més d'un 68% del volum total invertit –un percentatge que equival a 900 milions d'euros– ha anat destinat a fer front al covid-19. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, prop de tres quartes parts d'aquests 1.300 milions d'euros han anat a parar a empreses dels sectors més afectats per la pandèmia: el comerç, el turisme, el transport, la indústria i els serveis. Així i tot, Guardiola ha destacat la quantitat cedida a corporacions dedicades a l'educació, la cultura i els esports, que suposen un 10% de les operacions. 

En línia amb el que ja passava en anys anteriors, la immensa majoria dels destinataris han sigut autònoms i pimes, una xifra que per a Guardiola “demostra clarament la voluntat d'estar al costat del més feble, el que més necessita i sovint el menys atès pel sistema financer”. 

Territorialment, el 73% del volum finançat ha acabat a Barcelona. “La nostra inversió acompanya el pes de cada territori en el pes de l'economia catalana”, ha explicat el conseller delegat de l'ICF. L'única diferència notable entre volum finançat i importància econòmica del territori és a Girona, que s'endú només un 4% del volum total. “Estem treballant per corregir-ho”, ha afirmat el mateix directiu.

Davallada dels beneficis i de la inversió en capital risc

Tot això s'ha traduït en un exercici que acaba per a aquesta entitat financera amb un resultat un 81% inferior al de l'any passat: de 29,2 milions d'euros de benefici passa a 5,4. Guardiola ho ha atribuït als 10,4 milions d'euros aportats en forma de provisió. “Són guardioles per si de cas davant d'un món ple d'incerteses”, ha afirmat. Amb tot, el conseller delegat ha celebrat que les ràtios de morositat de l'entitat siguin similars a les de l'any passat (tot i que més d'un punt per sobre del que és habitual al sector) i que les ràtios de solvència i cobertura superin amb escreix la tònica general al sector financer. Són d'un 43% i d'un 130%, respectivament. 

Guardiola ho ha resumit afirmant que es tracta d'uns resultats "brillants". Només hi ha una altra caiguda important: la dels diners invertits en capital risc, que passa de 138,4 milions el 2019 als 33,5 milions l'any passat. "Ha sigut un any en què lògicament s'han parat moltes inversions i l'expansió i internacionalització de moltes empreses, per tant hi ha hagut menys oportunitats d'inversió que en altres exercicis", ha argumentat el directiu.

stats