L'INE rebaixa dues dècimes la caiguda del PIB el 2020

El creixement de l'economia en el quart trimestre del 2020 va ser nul

2 min
Un restaurant de Vic tancat per la pandèmia del covid-19. A la foto petita, el xef Romain Fornell.

BarcelonaL'economia espanyola va registrar el 2020 un descens històric del PIB del 10,8%, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El descens, però, és inferior al que havia avançat aquest organisme a finals de gener, quan en les dades avançades el va situar en un -11%, és a dir, dues dècimes més que la dada definitiva. Malgrat aquestes dues dècimes, la patacada de l'economia espanyola a causa de la pandèmia va ser la més profunda des de la Guerra Civil.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, amb la introducció dels últims indicadors, l'INE ha actualitzat les dades tant del quart trimestre com dels trimestres anteriors del 2020. La revisió de les dades mostra que el creixement trimestral en els mesos d'estiu (del juliol al setembre), durant la primera desescalada, va ser del 17,1%, set dècimes superior al que s'havia avançat, mentre que en el quart trimestre l'economia no va créixer (0,0%) malgrat que les dades inicials apuntaven una alça del 0,4%. 

En canvi, el descens inicialment publicat per al primer trimestre de l'any passat (-5,3%) va ser una mica superior, del 5,4%, mentre que l'estimat per al segon trimestre (-17,9%) s'ha moderat una dècima i ara és del -17,8%. 

Tenint en compte tot això, el resultat és que l'economia espanyola es va contreure el 2020, l'any de l'esclat de la pandèmia del covid-19, en un -10,8%, enfront del -11% calculat amb anterioritat. Fins ara, al marge del període de la Guerra Civil, el pitjor descens anual del PIB s'havia registrat l'any 2009, en plena crisi financera, amb una caiguda del 3,8%. Amb la crisi del covid s'han batut tots els rècords i el 2020 ha sigut el pitjor any per al PIB des de l'inici de la sèrie de l'INE, el 1970. 

A més, aquest descens del PIB del 2020 és la primera contracció anual des que es va iniciar la recuperació després de la crisi financera. L'últim any que el PIB espanyol havia caigut va ser el 2013, quan va baixar un 1,4%. És, a més, la primera contracció anual del PIB des de l'any 2013, quan va baixar un 1,4%. 

stats