Economia 22/04/2021

Lagarde urgeix els governs a aprovar "sense retard" els fons antipandèmia

El BCE deixa inalterats els tipus d'interès i els estímuls monetaris

2 min
La presidenta del BCE, Christine Lagarde, al centre, en la roda de premsa d'aquest dijous a Frankfurt.

BarcelonaLa presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha demanat aquest dijous als governs dels estats de la zona euro i a les autoritats de la Unió Europea que aprovin amb rapidesa els programes per fer efectiu el desplegament dels fons Next Generation, que han de servir per reactivar l'economia europea. Segons Lagarde, els fons han de tenir "un paper clau" en la recuperació de la zona euro després de la crisi derivada de la pandèmia del covid-19, per la qual cosa és necessari que els països tirin endavant els programes "sense retard".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Més celeritat en l'aprovació permetria que els Next Generation "contribuïssin a una recuperació més ràpida" de l'eurozona, ja que serien un suport "a l'efectivitat de la política monetària" que el BCE està duent a terme de forma molt agressiva des de fa aproximadament un any, ha sostingut Lagarde en una roda de premsa a Frankfurt després de la reunió del consell de govern de l'ens monetari.

La presidenta creu que les polítiques fiscals i les del BCE "es complementen però no se substitueixen", per la qual cosa tots els agents econòmics "han de complir el seu mandat". "El nostre és l'estabilitat dels preus i els Next Generation estan clarament en un àmbit fiscal", ha afegit per traspassar la responsabilitat als estats membres.

No és la primera vegada que el BCE reclama més esforços fiscals als governs i a la resta d'institucions comunitàries. De fet, encara amb Mario Draghi com a president, la institució ja reclamava que els estats menys endeutats gastessin més per impulsar la demanda interna dintre de la zona euro i ajudar així els països amb menys creixement.

Polítiques sense canvis

El consell de govern del BCE ha deixat inalterats els tipus d'interès i els programes d'estímuls monetaris a l'espera de millores de la situació de la pandèmia. Lagarde no preveu que la inflació repunti en els propers mesos, per la qual cosa els membres del consell del banc han optat per esperar a veure com evoluciona l'economia i la pandèmia, especialment el ritme de vacunació.

Així doncs, els tipus d'interès es mantindran en els mínims històrics en què estan des del 2016, mentre que el BCE continuarà tant amb la política de barra lliure a la banca –accés barat a diners a canvi de facilitar el crèdit a empreses i famílies– com amb els programes de compres de bons. Això afecta tant el programa habitual de compra, que destina 20.000 milions d'euros mensuals a l'adquisició de deute públic dels estats de l'eurozona, com el PEPP, el programa extraordinari d'1,85 bilions d'euros posat en funcionament com a resposta a la pandèmia.

En el cas del PEPP, el BCE manté la línia imposada en l'última reunió, el març passat, quan va assegurar que el segon trimestre incrementaria el ritme de compres en comparació amb els primers tres mesos de l'any per mitigar els efectes negatius de la pandèmia sobre l'activitat econòmica. En aquest sentit, Lagarde espera que la zona euro tornarà al creixement aquest trimestre després d'un primer trimestre en què tots els indicadors apunten que es va tancar amb una contracció del producte interior brut.

Sobre el PEPP, la presidenta ha dit que "no s'ha discutit cap reducció" del nivell de compres de deute. "Simplement seria prematur", ha afirmat.

stats