Només el PP defensa l'informe dels experts fiscals

El president de la comissió d'experts es defensa dels atacs dels grups del Congrés, que critiquen la reforma i l'acusen de ser massa proper al govern espanyol

Tots els grups del Congrés dels Diputats, a excepció del PP, han criticat de forma contundent l'informe sobre la reforma fiscal elaborat per una comissió d'experts i han mostrat la seva disconformitat pel biaix ideològic dels seus components, que consideren proper al del govern espanyol. El president de la comissió d'experts sobre la reforma fiscal, Manuel Lagares, ha detallat davant dels grups el contingut de les propostes dels experts i ha pogut constatar el rebuig que aquestes han generat entre les diferents formacions. Només el PP li ha fet costat.

El portaveu del PSOE, Pedro Saura, ha criticat que la comissió estigui formada per experts de l'àmbit polític del govern espanyol i ha afegit que l'informe està "molt a prop" del que desitja aprovar l'executiu de Rajoy. Pel PSOE, l'estudi sembla més elaborat per la troica (Banc Central Europeu, Fons Monetari Internacional i Comissió Europea) i no per un grup d'experts.

El portaveu de CiU, Josep Sánchez Llibre, ha qualificat el document de "cuirassa" en què s'ha d'emparar el govern per fer la reforma fiscal. Sanchez Llibre ha destacat que no comparteix la recentralització de competències autonòmiques que conté l'informe i ha criticat el "cop de destral terrible" que es dóna a les comunitats, que no tindran capacitat normativa per legislar sobre els seus propis impostos". A més, ha afirmat que el document representa un plantejament fiscal del segle passat .

Des l'Esquerra Plural, Laia Ortiz ha considerat que el document dels experts és una coartada perquè el govern espanyol triï les mesures que li convé, ha criticat que no abordi la desigualtat social i ha afegit que en el text no apareixen paraules com pobresa o exclusió social i que estat de benestar ho fa en només dues ocasions. Ortiz ha destacat la perspectiva centralitzada i allunyada del federalisme de l'informe.

Només la portaveu del PP, Matilde Asián, ha destacat que els membres de la comissió han treballat de forma "independent" i ha afegit que han fet "l'exercici més complet d'anàlisi del sistema tributari espanyol de la història recent".

"Independent"

Manuel Lagares s'ha defensat de les crítiques afirmant que no pertany a cap partit polític, que sempre ha estat independent, i que ha col·laborat amb governs de diferent signe. Lagares ha assenyalat que no ha preguntat als membres de la comissió sobre la seva ideologia política i ha assegurat que no ha treballat sota les consignes de la Comissió Europea.

Lagares ha indicat que els experts han treballat "pel país" i ha dit que les comissions "no solen rebre moltes copets a l'esquena, més aviat al contrari". També ha afirmat que amb la seva experiència en la participació de comissions sobre diferents assumptes, considera que seria "fer un pas endavant" si s'acceptaran algunes de les recomanacions dels experts.

"La societat hauria d'assumir la pujada de l'IVA si vol que es creï ocupació"

El president de la comissió d'experts que ha analitzat el sistema fiscal, Manuel Lagares, ha assegurat que la societat haurà de fer un examen de consciència i fer algun sacrifici , com assumir una futura pujada d'IVA , si vol que es creï ocupació a Espanya i es pugui oferir un lloc de treball als aturats. Per Lagares l'IVA és un impost "neutral".