Economia 23/05/2018

L'aigua s'abarateix un 1,65% a l'àrea metropolitana de Barcelona

La Generalitat aprova les noves tarifes, que recullen l'anul·lació de l'augment d'ATLL

Ara
2 min
AiGua salina, aigua perduda

BarcelonaLa comissió de preus de la Generalitat ha donat el vistiplau a les noves tarifes de l'aigua impulsades per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que suposen una rebaixa de l'1,65% en el preu d'aquest servei, amb la qual cosa els habitants dels 23 municipis metropolitans als quals dona servei la societat mixta Aigües de Barcelona s'estalviaran en total uns 5 milions d'euros, segons ha informat aquest dimecres l'AMB.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els ciutadans veuran reflectida aquesta rebaixa, amb efectes a partir del 10 de maig, en el rebut del mes de juny. La rebaixa ha sigut possible fonamentalment gràcies a l'anul·lació de l'augment de l'11,8% de la pujada de la tarifa d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), l'empresa que subministra l'aigua a Aigües de Barcelona.

Aquesta rebaixa de la tarifa pot suposar un estalvi mitjà de mig euro en cada rebut per als ciutadans. L'actual rebaixa de l'1,65% se suma a la reducció que hi va haver el 2016, del 2,39%, amb la qual cosa en dos anys la tarifa de l'aigua s'ha reduït un 4%.

La baixada de la tarifa contrasta amb els augments reclamats per Aigües de Barcelona, que va presentar una proposta per apujar-la un 3,74%. Aquesta pujada, argumentava la companyia, estaria vinculada a l'encariment de l'aigua en alta acordada a ATLL, d'un 11,88%, que finalment no s'ha produït.

Segons l'AMB, la part principal de l'estalvi que permet rebaixar la tarifa ve de l'impacte de no aplicar la pujada de tarifes en alta d'ATLL, i la resta arriba per la revisió del cost financer (passa del 2,95% al 2,65%), l'exclusió del rebut del cànon de salmorres, l'actualització de l'IPC i l'ajust a l'aigua realment subministrada.

Però a diferència de la baixada del 2016, quan l'AMB va acordar rebaixar el cànon que Aigües de Barcelona paga per la concessió en 5 milions –va passar dels 20 milions anuals a 15– per poder abaratir el rebut, en aquest cas no s'ha tocat el cànon, segons va explicar el vicepresident de medi ambient de l'AMB, Eloi Badia.

No obstant això, la rebaixa de tarifa només afecta la part del rebut que correspon al subministrament de l'aigua, però no la resta de conceptes –l'AMB i els ajuntaments inclouen al rebut algunes taxes i impostos, com la taxa de residus– que formen part del rebut que arriba a les llars.

stats