Economia 26/04/2018

Catalunya lidera la reducció de l'atur a Espanya durant el primer trimestre

L'atur cau en 20.600 persones, mentre que al conjunt de l'Estat puja en 29.400 aturats, segons l'EPA

Natàlia Vila
3 min

BarcelonaPrimer trimestre desigual pel que fa a les dades de l'atur: a Catalunya baixa mentre que a Espanya l'atur ha tornat a pujar. De fet, Catalunya és la comunitat que encapçala la reducció de l'atur a tot l'Estat, amb 20.600 treballadors desocupats menys, segons l'última Enquesta de Població Activa que l'Institut Nacional d'Estadística ha fet pública aquest dijous. La xifra catalana suposa una baixada del 4,29% i situa la taxa en el 12,19% –respecte al 12,63% de fa tres mesos–, amb un total de 458.700 aturats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En canvi, mentre a Catalunya cau, la tendència al conjunt de tot l'Estat és la contrària. Les dades de l'EPA constaten que l'atur ha pujat en 29.400 persones entre gener i març a Espanya, un 0,78% més que el trimestre anterior. Això enfila la taxa espanyola al 16,74%, és a dir, dues dècimes més que al gener. Ara hi ha 3.796.100 aturats a tot l'Estat.

En comparació amb el primer trimestre de l'any passat, l'atur a Catalunya s'ha reduït ja un 20,46%, amb 118.000 desocupats menys i, una vegada més, Catalunya lidera la baixada també en termes interanuals, per davant d'Andalusia (amb 96.700 aturats menys) i el País Valencià (amb 66.200 menys). De fet, segons la sèrie història de l'EPA, que comença el 2003, la baixada d'aquest trimestre a Catalunya és la més gran des de 2005, quan l'atur va baixar en 51.400 persones aquell trimestre.

La taxa d'atur actual també és la més baixa que s'ha registrat a Catalunya des de l'inici de la crisi, al 2008. Però Catalunya no és la comunitat amb menys atur de totes. Al podi d'aquest rànquing hi ha Navarra, seguida del País Basc i La Rioja. Cap d'elles supera la taxa de l'11%. En canvi, a l'altre plat de la balança hi ha Ceuta, que supera el 31% i, Melilla, amb un 27%, Extremadura amb un 26% i Andalusia que encara frega el 25% d'atur.

Menys ocupació i menys actius

Es dona la paradoxa que l'atur a Catalunya cau aquest trimestre però sense que es generin més llocs de treball. L'ocupació també ha caigut entre gener i març: ara hi ha 3,3 milions de persones cotitzant, 12.900 menys que el trimestre anterior. Això, però no s'ha traslladat a l'atur perquè la població activa també ha baixat en conjunt, amb 33.500 actius menys que al gener.

A més, ara hi ha 105.300 persones més cotitzant que fa un any enrere. Aquesta xifra fa que, malgrat que el primer trimestre l'ocupació va caure de manera generalitzada (en tots els sectors excepte en l'agricultura), Catalunya també es posicioni com la comunitat on més llocs de treball nous s'han creat l'últim any, seguida en aquest cas de Madrid on se n'han generat 92.300.

Al conjunt d'Espanya, l'ocupació ha seguit la mateixa línia i ni tan sols l'efecte de la setmana santa ha servit de bàlsam al primer trimestre. Entre gener i març s'han perdut 124.100 llocs de feina respecte el trimestre anterior, sobretot temporals del sector privat, concretament del sector serveis. Només Madrid i les Canàries n'han creat de nous. Tot i aquest comportament del mercat laboral aquest primer trimestre, si ens fixem en l'últim any sencer els treballadors nous han augmentat en 435.900 persones.

Menys atur en joves i de llarga durada

Per edats, el col·lectiu mes jove destaca positivament en aquesta última EPA. La xifra de joves menors de 25 anys en atur va caure en 42.900 persones a tot Espanya. Es tracta d'una caiguda del 7,6% respecte el trimestre anterior, i situa el nombre total de joves sense feina en 515.200 al tancament del mes de març.

Aquesta baixada, però, no ha aconseguit esborrar una taxa encara preocupant: els 36% dels joves no té feina.

D'entre els més de 3,7 milions d'aturats a tot Espanya, els menors de 25 suposen el 13,6% del total. Un altre 41,5% són aturats de llarga durada, és a dir, que fa més d'un any que busquen feina. La xifra millora l'inici d'aquest 2018: entre gener i març els aturats de llarga durada es van disminuir en 37.400 persones, un 2,3% menys que el trimestre anterior, però encara són més d'1,5 milions del total d'aturats.

I encara una altra xifra: les llars on tots els membres de la família estan ocupats cau en 45.700, i aquelles que tenen tots els membres a l'atur augmenten aquest primer trimestre de l'any en 31.300, fins superar l'1,2 milions de llars en aquesta situació.

L'optimisme de Montoro

"Les dades van en la bona direcció per tancar la pitjor ferida de la crisi", ha assegurat aquest matí Montoro durant la seva valoració de l'EPA. Segons el ministre d'Hisenda, que prefereix centrar-se en les dades interanuals que en els resultats concrets d'aquest trimestre, les xifres avancen en la solució "de la fractura social de la crisi econòmica".

Els sindicats en canvi rebaten aquest optimisme. CCOO insisteix que, fins i tot en el cas de Catalunya, on l'atur ha tingut un millor comportament, hi ha "una xifra molt important de persones desocupades en estat crònic", i destaquen que les dones continuen sent les més desfavorides, amb més temporalitat i més parcialitat que els homes.

stats