Economia 02/02/2017

L'atur a Catalunya va augmentar en 278 persones al gener, fins a 453.923

El nombre de desocupats a Espanya va créixer en 57.257 persones el mes passat i la xifra total se situa en 3.760.231 aturats

Natàlia Vila
3 min

BarcelonaDona, menor de 25 anys, del sector serveis i de fora de Barcelona. Aquest és el perfil més comú entre els 278 aturats que s'han sumat a les llistes de l'atur a Catalunya. Gener ha tornat a ser un mes en què augmenta l'atur però tot i això el departament de Treball en fa una valoració positiva perquè, segons el secretari de Treball, Josep Ginesta, "és l'augment més petit en un mes de gener en els últims 20 anys".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'augment de 278 persones situa el nombre total d'aturats en 453.923, segons les dades publicades aquest dijous pel ministeri d'Ocupació. Tot i el repunt del gener, ara hi ha 64.157 aturats menys que fa un any, és a dir, un descens del 12,38%. La pujada d'aquest mes s'atribueix a la fi de la campanya de Nadal, fet que explica també que el sector serveis fos el que va tenir una pitjor evolució.

Per províncies, Barcelona és l'única que se salva al gener, amb una reducció de l'atur de 449 persones. A la resta de Catalunya la taxa va augmentar: a Tarragona en 470 persones (+0,85%), fins a un total de 55.600; a Lleida amb 154 desocupats més (+0,66%), fins als 23.525; i a Girona ha crescut en 103 persones (+0,23%), fins als 44.522.

Al conjunt de l'Estat, el nombre d'aturats va créixer en 57.257 persones i la xifra total puja a 3.760.231 -un 1,5% més- el segon repunt més baix en un mes de gener des del 2004. De fet, el nombre d'aturats continua als nivells més baixos dels últims set anys i si es comparen els mesos de gener d'aquest any i el passat, ara hi ha 390.524 persones menys apuntades a les llistes: la baixada interanual més pronunciada de la sèrie històrica i al ritme més alt des del 1999.

Els problemes que perduren: baixa ocupació, precarietat i sinistralitat

El comportament de l'atur millora respecte altres mesos de gener, però en canvi la tendència de l'ocupació no remunta. Aquest mes s'han registrat 31.068 afiliacions menys a la Seguretat Social que al desembre, xifra que suposa que els llocs de treball nous han baixat un 1% en relació al desembre, tal i com acostuma a passar a inicis d'any des del 2005. Al conjunt de l'Estat, la Seguretat Social va perdre al gener 157.634 afiliats respecte al mes de desembre, que es tradueix en una caiguda de l'1,08%, i el nombre total de cotitzants se situa ara en 17.674.175.

El departament de Treball també destaca altres "vells problemes" vinculats a l'atur. Segons Ginesta la mitjana d'estada en situació de demanda d'atur, és a dir, l'atur de llarga durada, tampoc millora i "per tant apunta al fet que l'atur de llarga durada es podria estar consolidant".

Tot i que augmenta el nombre de contractes indefinits, els temporals continuen predominant entre la nova ocupació. Al gener la contractació temporal ha pujat un altre 10% però la indefinida també augmenta, fins al 16%. "Valorem el compromís d'algunes empreses perquè, encara que progressem molt de mica en mica, anirem millorant el nombre de persones que tenen un contracte estable i que surten del forat de la precarietat i d'aquesta situació d'entrada i sortida continua de l'atur", assegurava Ginesta que afegia: "Ens anem apropant a la situació pre-crisi, però cal millorar la qualitat del mercat de treball".

Catalunya lidera la caiguda de l'atur el 2016L'altra xacra que acompanya la recuperació de l'activitat és l'augment de la sinistralitat. "Es un factor que ens preocupa i que n'haurem de parlar els pròxims dies", sentencia Ginesta. Segons la generalitat, la precarietat dels contractes temporals, l'alternança de treballadors i la reducció de costos en algunes activitats incrementen el risc d'accidents laborals. "Recuperem llocs de treball, activitat i vigor al mercat de treball però també recuperem velles xacres, com la bretxa salarial, la bretxa de gènere o amb els joves, i una altra de les que també recuperem és la de la sinistralitat i ens ho haurem de mirar de prop per veure com podem tenallar-la", conclou Ginesta.

stats