Economia 29/09/2017

L'Audiència Nacional trasllada als tribunals europeus la responsabilitat de suspendre la venda del Popular

El tribunal rebutja la suspensió cautelar perquè va ser una decisió presa per un organisme europeu

Júlia Manresa
2 min
El president del Banco Popular, Emilio Saracho, haurà de decidir a qui ven el banc i en quines condicions.

MadridL'Audiència Nacional ha rebutjat la suspensió cautelar de la venda de Banco Popular al Santander per 1 euro que havien sol·licitat diversos particulars en els recursos contenciosos que havien anat presentant contra la decisió del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) de resoldre l'entitat el 7 de juny i vendre-la seguint els acords de la Junta Única de Resolució (JUR).

Així doncs, l'Audiència Nacional considera la decisió del FROB emana d'un organisme europeu del sistema financer que va valorar la greu situació del Popular i, per tant, una suspensió cautelar deixaria sense efecte justament una decisió d'un organisme europeu. Per això apunta que si es busca una suspensió cautelar s'hauria d'acudir a altres tribunals europeus amb competència sobre un organisme com el JUR.

Per tant, l'Audiència Nacional considera que el FROB va tenir caràcter instrumental. Segons el tribunal, "la paralització pretesa, també si es tracta de la mateixa venda, deixaria sense efecte la decisió de la JUR i mantindria unes circumstàncies que els organismes europeus han considerat que fan inviable l'entitat i comporten un risc per a l'interès públic".

D'altra banda, el que sí que admet aquest tribunal és que l'execució de les mesures pugui generar perjudicis "de molt difícil reparació". Tot i això, apunta que han de subscriure's els que afecten la part recurrent i són imputables directament a la decisió del JUR.

A més, la sala també rebutja publicitar la impugnació que els possibles perjudicats coneguin l'existència d'un litigi perquè entén que el públic a través dels mitjans de comunicació ja ha pogut conèixer tant les decisions preses en relació amb el Popular com la impugnació d'aquestes decisions davant els tribunals espanyols i europeus.

L'Audiència Nacional explica que a hores d'ara s'han registrat 250 recursos, que inclouen més de 6.000 afectats de diversos perfils, i que el termini per interposar-ne més acaba dilluns a les 15.00 h. Fins ara han presentat recursos organitzacions com l'OCU i també ADICAE i agrupacions d'accionistes minoritaris.

stats