Economia 06/04/2018

L'Estat autoritza Abertis i CDTI a comprar el 33,69% d'Hispasat a Eutelsat

REE ha mostrat interès a adquirir l'operadora de satèl·lits

Agències
2 min
El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, en un acte dimarts passat.

BarcelonaEl consell de ministres ha autoritzat aquest divendres Abertis i el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) a comprar el 33,69% d'Hispasat a la francesa Eutelsat, de manera que la concessionària d'autopistes passarà a controlar el 89,68% de la companyia de satèl·lits, per la qual ha expressat el seu interès Red Eléctrica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El maig del 2017, Abertis, que Atlantia i ACS han acordat adquirir conjuntament en cas que triomfi l'opa llançada per Hochtief (filial alemanya d'ACS), va arribar a un acord per comprar a Eutelsat les seves accions d'Hispasat per 302 milions d'euros, una transacció que no s'havia tancat en estar pendent del vistiplau del govern espanyol.

Amb motiu d'aquesta venda, el CDTI, entitat pública dependent del ministeri d'Economia centrada a promoure la innovació i el desenvolupament tecnològic de les empreses, ha decidit exercir el seu dret d'adquisició preferent sobre el percentatge del capital d'Hispasat que li correspon.

Després de la transacció, Abertis, que ja té el 57,05% d'Hispasat, passarà a controlar-ne el 89,68%, mentre que el CDTI elevarà la seva participació de l'1,85 al 2,91% i la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) es mantindrà amb el 7,41%.

Segons ha informat el ministeri d'Energia, Indústria i Agenda Digital, de les 108.730 accions d'Hispasat que posseeix Eutelsat, 105.310 seran adquirides per Abertis (32,63%) i 3.420 (1,06%) pel CDTI, el nom del qual fins ara no s'havia estudiat com a possible comprador.

Malgrat acordar la compra del paquet accionarial d'Eutelsat, Abertis havia posat a la venda Hispasat per considerar que no es tracta d'un actiu estratègic dins del seu pla de negoci.

Enmig de la lluita entre Atlantia i ACS per controlar Abertis -sobre la qual van llançar sengles opes i que finalment han pactat comprar conjuntament-, Red Eléctrica va expressar públicament el seu interès per Hispasat.

Red Eléctrica no ha presentat encara una oferta vinculant per comprar a Abertis la seva participació a Hispasat, però l'operació ja ha rebut el vistiplau de la junta d'accionistes de la concessionària, que al març va autoritzar el consell d'administració a vendre la participació del 57,05% d'Hispasat a Red Eléctrica per uns 656 milions d'euros i que el gestor elèctric pogués subrogar-se en l'acord de compra del 33,69% del capital en mans d'Eutelsat.

Dins del procés d'opes, tant Atlantia com Hochtief van demanar autorització al ministeri d'Energia, Indústria i Agenda Digital per poder aconseguir dominar indirectament Hispasat, una companyia que el govern considera estratègica atès que controla les comunicacions per satèl·lit d'Espanya, entre les quals les de defensa.

Per això, entre altres qüestions, el ministeri, que encara no s'ha pronunciat sobre aquest tema, ha exigit al futur comprador de la companyia que la doti d'un pla de negoci que en garanteixi el futur.

stats