INFRAESTRUCTURES
Economia 28/08/2014

L’Estat rebaixa un 25% els ingressos mínims per Aena

El govern espanyol enceta la privatització parcial tot i l’oposició de Competència

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaTot i la ferma oposició del supervisor de la Competència, que veu com una raresa anticompetitiva la privatització parcial d’Aena mantenint-ne el monopoli, el govern espanyol va fer ahir el pas definitiu per culminar aquesta venda. Enaire, l’empresa pública que controlarà el 51% del gestor d’aeroports un cop privatitzat, va publicar ahir les regles del joc del procediment, que va posar al descobert dues novetats: l’Estat es conforma a ingressar un 25% menys del que van dir en anunciar la venda, i el nombre de socis estables es podria veure reduït a dos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El plec de condicions per accedir al concurs de privatització estableix que el preu mínim de les accions del gestor aeroportuari ha de ser de 22,67 euros. Per sota d’aquesta quantitat, les ofertes es donaran per no presentades. Això vol dir que la companyia es valora a si mateixa com a mínim en 3.400 milions d’euros (deute a banda). Aquesta valoració és lleugerament inferior a la que anticipava el mercat, que voltava els 4.000 milions com a mínim, i dues terceres parts dels 5.000 milions d’euros amb què la va valorar el president de la companyia, José Manuel Vargas, en una entrevista a El País dies abans de l’anunci de privatització. Això vol dir que, si les ofertes són a la baixa, amb la privatització del 49% l’Estat podria passar d’ingressar 2.500 milions a cobrar-ne 1.700.

Tot i així, la valoració mínima de les accions no implica necessàriament que el preu final de venda sigui aquest. Com que és un procés competitiu, els inversors rebran més puntuació a mesura que millorin la seva oferta. Els 22,67 euros per acció seran el preu mínim d’entrada, però el plec de condicions preveu que hi hagi ofertes molt superiors, de fins a 81,10 euros per acció. Aquestes ofertes rebran la puntuació màxima i suposarien valorar l’empresa en 12.165 milions d’euros.

Un mínim de dos accionistes

El concurs que va encetar ahir Enaire posarà a la venda el 21% de les accions de la companyia, mentre que el 28% restant, fins a arribar al màxim del 49% que es posarà a la venda, es comercialitzarà amb una sortida a la borsa un cop s’hagin definit els primers accionistes, que l’Estat anomena “de referència”. Una altra de les novetats que deixa el plec de condicions del concurs és el nombre d’inversors. Anteriorment, l’Estat planejava que aquests inversors estables poguessin comprar entre un 5% i un 7% d’Aena, és a dir, que hi hagués entre tres i quatre inversors de referència. Les noves normes estableixen que un sol inversor pugui comprar fins a un 11% de les accions de la companyia, amb la qual cosa l’Estat obre la porta a la possibilitat que hi hagi només dos accionistes de referència, a més de la pública Enaire.

En qualsevol cas, aquesta privatització enterrarà les opcions d’una gestió individualitzada del Prat, com havia demanat la Generalitat i la societat civil catalana en l’acte de l’Iese del 2007.

stats