MÀXIM GUARDÓ A ECONOMISTES
Economia 16/10/2012

L'estudi dels mercats de Shapley i Roth rep el Nobel d'economia

El premi Nobel d'economia recau en els estudis sobre els mercats fets per Lloyd Shapley i Alvin Roth. Els dos professors nord-americans han fet aportacions per casar millor oferta i demanda.

Elena Freixa
3 min
L'estudi dels mercats de Shapley i Roth rep el Nobel d'economia

BARCELONA.La Reial Acadèmia de les Ciències sueca va revelar ahir els guardonats amb la distinció econòmica de més pedigrí, el premi Nobel en ciències econòmiques. Aquest any ha recaigut en els dos professors nord-americans, Alvin E. Roth i Lloyd S. Shapley, que basant-se en càlculs matemàtics i en proves empíriques han avançat en l'àmbit de les assignacions estables i el disseny dels mercats. En última instància els seus treballs han contribuït a casar de manera més eficient oferta i demanda i a organitzar de "manera intel·ligent" els mercats de decisions que afecten les persones, com va dir ahir el mateix Roth.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El jurat exemplificava ahir el vessant més palpable on incideixen els treballs fets, per separat, pels dos premiats: "Els estudiants han d'encaixar a les escoles on van, igual que passa amb els donants d'òrgans i els pacients". Aconseguir fer aquest encaix tan eficient i equitatiu com sigui possible, preveure el comportament dels agents i trobar els mètodes que s'adiuen millor a cada col·lectiu són àmbits d'estudi dels premiats.

Shapley, des de la universitat nord-americana de Princeton, i Roth, des de la de Stanford, han treballat de manera independent, però reben el premi junts perquè la seva feina s'ha considerat "complementària". En conjunt, se'ls atribueix haver aconseguit contestar interrogants en el que l'Acadèmia de les Ciències va definir ahir com "un viatge des de l'abstracta teoria de les assignacions estables fins al disseny pràctic dels mercats". El premi, va resumir ahir el jurat, és "un exemple excel·lent d'enginyeria econòmica".

Un perfil teòric i un de més pràctic

El professor Lloyd Shapley, nascut el 1923 i originari de la ciutat nord-americana de Cambridge, ha treballat principalment en l'àmbit teòric del que s'anomena la teoria dels jocs cooperatius, una branca matemàtica que estudia com els agents prenen decisions estratègiques segons els seus interessos, tenint en compte els incentius, i mirant d'anticipar-ne les reaccions. Shapley ha aportat millores en el que es coneix com assignacions estables , mètodes per calcular comportaments mirant de buscar la màxima eficiència i equitat entre els agents implicats. Aquest treball va traduir-se en la creació de l'anomenat algoritme Gale-Shapley .

Roth, nascut als Estats Units el 1951, s'ha encarregat de traslladar a casos pràctics les teories del seu col·lega Shapley. Amb el seu equip ha treballat per demostrar que l'estabilitat és la clau de l'èxit en un mercat o en institucions que apliquin teories d'encaix entre agents. Roth ha recollit les conclusions dels treballs i ha sistematitzat mètodes d'anàlisi. Ha actuat en casos pràctics com en l'assignació dels doctors més adients als centres hospitalaris, els estudiants a les escoles on poden encaixar millor o bé experiències en l'àmbit de la donació d'òrgans, amb mètodes per buscar la millor assignació donant-receptor. Tots els casos s'han fet traslladant a la pràctica l'algoritme Gale-Shapley afegint-hi variables relacionades amb l'entorn, les circumstàncies o els interessos dels agents.

El premi Nobel d'economia recau un any més en dos experts nord-americans. L'any passat els professors Thomas J. Sargent i Christopher A. Sims van rebre el reconeixement per haver identificat les relacions causa-efecte en l'àmbit de la macroeconomia.

Shapley i Roth es repartiran 927.000 euros de premi (8 milions de corones sueques) i rebran el guardó en la cerimònia d'entrega dels Nobel el 10 de desembre, l'aniversari de la mort del seu creador, el magnat suec Alfred Nobel. Curiosament, però, la categoria econòmica no és estrictament un Nobel, perquè no va ser creat pel magnat, sinó posteriorment, l'any 1969, pel Banc de Suècia i rep el nom de Premi de Ciències Econòmiques.

Amb el premi que van rebre ahir Shapley i Roth es tanca l'elenc dels premis Nobel del 2012, que inclouen guardonats com la Unió Europea en el Nobel de la Pau i l'escriptor xinès Mo Yan en el Nobel de literatura.

stats