Economia 11/04/2013

L'FMI diu ara que els plans d'estímul dels bancs centrals poden generar "bombolles"

El missatge de prudència arriba dos dies després que el mateix organisme animés el BCE a no tenir por de la inflació i a impulsar programes per afavorir el creixement

Efe
1 min

WashingtonEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha virat aquest dijous el seu missatge sobre com afrontar la recuperació econòmica. Després de defensar les polítiques de creixement fa dos dies, aquest dijous ha alertat que les polítiques expansives de les economies avançades poden generar "bombolles" si es mantenen durant molt de temps.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Malgrat els seus positius efectes a curt termini per als bancs, aquestes polítiques monetàries estan associades amb riscos que és probable que creixin com més temps es mantinguin", recull l'organisme en els capítols analítics del seu informe d'estabilitat financera global.

L'FMI apunta que els riscos semblen haver-se traslladat a d'altres institucions financeres com ara "els fons de pensions i les companyies d'assegurances", que aprofiten els tipus baixos d'interès per buscar majors rendiments. Això, adverteix l'informe, dispara el risc de "bombolles d'actius" i de danyar la solvència de les entitats bancàries.

El missatge arriba dos dies després que l'organisme internacional animés el Banc Central Europeu (BCE) a no ser poruc amb la inflació i llançar plans d'estímul per reactivar l'economia continental tal com han fet els bancs centrals d'EUA i el Japó.

Aquest dijous, en canvi, l'FMI assegura que les mesures d'expansió aplicades per la Reserva Federal dels EUA (FED) o el Banc del Japó comporten grans desafiaments a l'hora de ser revertides.

Entre les mesures expansives, l'FMI esmenta els baixos tipus d'interès, la compra massiva de bons per reduir els tipus a llarg termini o la injecció de liquiditat al mercat bancari per estimular el flux de crèdit.

stats