Economia 08/05/2018

L'impost de plusvàlues dels ajuntaments inunda el Tribunal Suprem

Rep entre 20 i 30 recursos de cassació sobre aquest tribut cada setmana

Júlia Manresa
2 min
La reactivació del mercat immobiliari depèn del preu dels habitatges però també de la demanda o la concessió de crèdits hipotecaris.

MadridEl Tribunal Constitucional va decretar l'any passat que el conegut com a impost de plusvàlues municipals no es podia aplicar si no hi havia hagut guanys. Des d'aleshores, Hisenda va haver de dissenyar un nou tribut, però hi ha hagut diverses sentències de jutjats provincials que han anul·lat l'aplicació d'aquest impost també quan sí que hi havia guanys, és a dir, quan hi havia plusvàlua. Com que hi ha hagut resolucions contradictòries, el Suprem va admetre a tràmit diversos recursos de cassació d'ajuntaments com el de Madrid per resoldre el conflicte i establir jurisprudència. La sentència serà al juliol, segons ha explicat aquest dimarts el magistrat del Suprem, Emilio Frías Ponce, en unes jornades sobre tributació organitzades per Deloitte. A més, el magistrat ha explicat que rep de mitjana entre 20 i 30 recursos de cassació sobre plusvàlues.

El magistrat del Suprem ha explicat que ja hi ha fins a 80 recursos de cassació per aquest tribut que el tribunal té "aparcats" a l'espera que al juliol hi hagi sentència, però a banda d'aquests ja n'hi ha 80 més que estan admesos a tràmit. De mitjana, ha aclarit que sobre aquesta matèria se'n presenten entre 20 i 30 cada setmana. Frías Ponce ha aclarit que hi ha cinc criteris sobre la taula i que davant aquesta disparitat d'enfocaments alguns tribunals i administracions han optat per paralitzar processos i resolucions a l'espera de la sentència del Suprem del juliol. "Hi ha sales com les de Madrid i Navarra que estan resolent els afers en funció dels seus criteris", ha puntualizat.

El tribunal, saturat pels tributs

Des que va canviar la normativa sobre cassació (el 2015), el Suprem ha d'acceptar els recursos en matèria tributària, que s'han convertit en una allau. Dels 917 recursos que s'han rebut durant l'últim any, 457 són en matèria tributària, i d'aquests, la majoria són repetitius. Segons les dades que ha aportat Frías Ponce, el 73% de tots els recursos admesos són considerats repetitius, però s'han d'estudiar. Per això el magistrat ha reclamat la creació d'una segona instància judicial dins el Suprem per abordar aquests recursos, a més d'insistir que calen més efectius. "El problema és terrible perquè els mitjans són escassos", ha sentenciat.

Concretament, la meitat de les sentències que aquest tribunal ha dictat des del canvi de la normativa de cassació han tingut a veure amb l'àmbit tributari. A la falta de recursos, a més, s'hi ha d'afegir la lentitud d'uns processos que necessiten temps. Segons el conjunt de dades que ha donat el magistrat, la majoria de recursos venen donats per l'àmbit municipal, però també s'acumulen processos pel que fa a l'IRPF, successions i transmissions patrimonials.

stats